Stor havvindturbin blir testet på Gran Canaria

Vindturbinselskapet Gamesa skal teste en flytende, offshore vindturbin på fem megawatt i industrihavnen i Arinaga sørøst på Gran Canaria.

Turbinen skal monteres i Arinaga sørøst på Gran Canaria, et av de mest vindrike områdene i verden. Foto: Hugo Ryvik.

Megaturbinas Arinaga har undertegnet en avtale med Gamesa om testing av turbinen i Arinaga.

Turbinen blir 160 meter høy, mer enn dobbelt så høy som Woermann-bygningen i Las Palma, og får 64 meter lange rotorblader.

Første spanske havvindturbin

Den blir også mer enn dobbelt så stor i effekt som de største vindturbinene som er i drift i dag på Kanariøyene, og den blir angivelig Spanias første offshore vindturbin, skriver nyhetsbyrået Efe.

Pilotinstallasjonen vil koste cirka 15 millioner euro. Vindturbinen kan i beste fall snurre i gang i juli. Turbinen skal levere strøm inn på strømnettet på Kanariøyene.

Gode forhold for testing

I Arinagas industrihavn er forholdene tilsvarende det en vindturbin vil møte til havs, derfor egner stedet seg godt for å teste havvindturbiner.

Det er angivelig også et av de mest vindrike områdene i verden med en gjennomsnittlig vindhastighet på 10 meter i sekundet.

Testturbinen blir bygd ved Gamesa fabrikker i Spania. Navnet er G128-5,0 MW, og den skal produsere 21 000 megawattimer per år, nok energi til å forsyne 7000 husstander med strøm.

Teststasjon for offshore kraftproduksjon

På Gran Canaria er også en teststasjon for flytende vind- og bølgekraft under utvikling.

Der skal blant annet det norske selskapet Langlee Wind Power installere en prototyp for bølgekraft.

Flere andre norske selskap har meldt sin interesse.