Nytt tap i retten for fornybar energi i Spania
Spansk høyesterett har gitt den spanske regjeringen medhold i en sak der staten ble saksøkt for innføringen av en lov i 2014 som reduserte støtten til fornybar energi med nesten 1,7 milliarder euro.
Kjennelsen gjelder en anke fra energiselskapene Ingeniería Civil, Alternativa y Medioambiental (Incam), Renovables Samca and Llerena Solar, Temcli y Powersol 2007 på en dom fra konstitusjonsretten, der den spanske regjeringen fikk medhold i at loven ikke bryter den spanske konstitusjonen eller EU-lover.
Mange flere saker
Hundrevis av lignende anker fra andre energiselskap skal avgjøres i spansk høysterett i tiden fremover, skriver avisa El País.
Det eneste positive med dommen sett fra energiselskapene side er at de slipper å betale tilbake pengestøtte som de fikk før loven ble innført.
Internasjonal forliksrett
Kampen for vilkårene til fornybar energi i Spania fortsetter i ICSID, Verdensbankens internasjonale senteret for løsing av investeringstvister.
I januar tapte imidlertid handelskammeret i Stockholm en slik sak mot den spanske regjeringen i ISDIC.
Skulle få ned kostnadene
Loven ble innført da den spanske regjeringen forsøkte å få kontroll over utgiftene i kriseårene.
Beregninger tydet på at Spania betalte for mye støtte til solenergi, noe som angivelig bidro til større sprik mellom kostnaden for energien og det forbrukerne betalte. Spania subsidierer forbrukernes strømforbruk med enorme summer.
Strømprisene i Spania er Europas fjerde høyeste.
Straffeskatt på solkraft
I tillegg til den reduserte statlige støtten har Spania innført en sterkt kritisert lov som gir straffeskatt på solkraft og forbud mot batteripakker for lagring av solkraft, og gjør at det ikke er mulig å selge overskuddskraft fra solceller til kraftnettet.
Loven hindrer også bruk av solkraft til avsalting av vann til jordbruket, noe som gir bøndene høyere produksjonskostnader.
Kanariøyene er av det spanske energidepartementet lovet et unntak fra regelverket slik vilkårene for fornybar energi skal bli bedre, men dette er foreløpig bare et midlertidig tiltak som ikke gir utbyggere langsiktig trygghet for sine investeringer.
Siden energiloven trådde i kraft i 2014, har utbyggingen av fornybar energi stoppet nesten helt opp i Spania.