Hevder at staten hindrer utbygging og bruk av fornybar energi på Kanariøyene

Grønt skifte: Den spanske stat har besluttet å utsette betalingen av insentiver for fornybar energi på Kanariøyene og Balearene og i Melilla og Ceuta på ubestemt tid. Det kan få store konsekvenser.

Bygging av flere nye vindkraftparker er i gang på Gran Canaria, blant annet i Agüimes (bildet). Utbyggerne var angivelig uvitende om at de økonomiske betingelsene ville bli forandre til det verre – noe de først fikk rede på da beslutningen nylig kom fra den spanske regjeringen. Foto: Canariajournalen

Øyrådet på Gran Canaria skriver i en pressemelding at de vil oppfordre den spanske regjeringen til å reversere denne beslutningen.

De mener at den er svært diskriminerende og ødeleggende for de 58 vindturbininstallasjonene og 1 533 solcelleinstallasjonene som fins på Kanariøyene, og forhindrer videre utbygging av fornybar energi.

140 millioner euro

Det dreier seg om en sum på 140 millioner euro. Utsettingen kommer etter at regjeringen i Spania har bestemt seg for å likestille insentiver til fornybar energi i hele Spania med overkostnadene for konvensjonell kraftproduksjon på Kanariøyene, noe som også endrer måten pengene blir utbetalt.

Dette påvirker direkte lommeboken til eiere av fornybar energi-anlegg på Kanariøyene.

Øyrådet mener at bruken av ren energi for å produsere elektrisitet er et presserende behov på Kanariøyene for å møte målene i EU. Insentivene er et nyttig tiltak for å fremme utbyggingen.

Konvensjonell kraft er svært dyrt på Kanariøyene

På Kanariøyene er kostnadene for strømkraft laget av diesel, som dekker over 90 prosent av forbruket, opptil fem ganger høyere enn på fastlandet.

Subsidier fra staten på cirka 1500 millioner euro i året holder strømprisene for forbrukerne på noenlunde samme nivå som på fastlandet, hvor det også blir subsidiert.

Energi produsert med fornybar energi på Kanariøyene, derimot, genererer ikke tilleggsavgifter som må kompenseres av resten av spanjolene og gir miljøfordeler, og bidrar dessuten til å redusere de 1.500 millioner i subsidier, hevder øyrådet på Gran Canaria.

Har bare fått halvparten

Produsenter av fornybar energi på Kanariøyene har imidlertid bare mottatt halvparten av det som ble forespeilet i insentiver.

Dette fordi Finansdepartementet har koblet insentiver på Kanariøyene med overheadkostnader for fornybar energi, har endret mekanismen for denne godtgjørelsen bare for Kanariøyene, og knyttet den andre halvdelen av betalingen til de generelle statsbudsjettene.

Det innebærer at betalingen av insentivene kan bli to år forsinket.

Endringen som knytter tilskudd til fornybar energi med drivstoffavgifter oppstår til tross for at begge konseptene er helt uavhengige og utpekt ved lov 24/2013.

Skader utbygging av ren energi

Med denne forandringen skader staten igjen implementeringen av ren energi på Kanariøyene, Balearene og i Ceuta og Melilla, da dette ikke gjelder på fastlandet, der produsentene vil fortsette å motta regelmessig insentiver gjennom nasjonalkommisjonen for markeder og konkurranse, hevder øyrådet.

De kanariske produsentene av fornybar energi fikk angivelig ingen forvarsel om endringene. De fleste installasjonene er på 100 kilowatt eller mindre og eies av småsparere, som vil rammes hardt av endringene.

Forsinkelsen i betaling av vederlag vil føre til meget alvorlige problemer i de fleste av fornybar-anleggene, påstår øyrådet. I den grad at mange ikke vil kunne møte sine betalingsforpliktelser og vil bli tvunget til å stoppe produksjonen eller avhende sine anlegg.

Eierne av mange av fasiliteter er i en avskrivningsperiode og har betydelige kostnader å betale til bankene. Skaden er dobbel fordi det slår hardt ut økonomisk for produsentene av fornybar energi og setter vedlikeholdet av anleggene i fare, hevder øyrådet.

Fastslått i kongelig dekret

Utjevning av godtgjørelse eller insentiver til fornybar energi med ekstra kostnader for de isolerte systemene ble fastsatt ved kongelig dekret 738/2015, som strider mot loven den regulerer, hevder øyrådet.

Loven slår fast den klare forskjellen mellom begge konseptene, men dekretet vurderer godtgjørelsen til fornybar energi som en ekstra kostnad for energiproduksjon i forhold til fastlandet.

I realiteten generere ikke fornybar energi på Kanariøyene ekstra kostnader, men gir besparelser.