Nå starter sesongens produksjon av olivenolje på Gran Canaria

Innhøstingen har kommet i gang, og olivenoljefabrikkene i Santa Lucia og Agüimes på Gran Canaria er klar til å ta imot sesongens første oliven for pressing.

Olivenolje fra Gran Canaria er av utmerket kvalitet. Dyrking og produksjon foregår hovedsakelig i fjellområdene sørøst på øya, i kommunene Agüimes, Santa Lucía og Ingenio. Foto: Hugo Ryvik.

I Santa Lucia har produksjonen allerede så vidt startet, skriver Bienmesabe.org.

Pressingen av det første tonnet med oliven til ekstra jomfruelig olje startet på tirsdag.

40 tonn oliven i Santa Lucia

Denne sesongen er det ventet at 40 tonn oliven vil komme inn for pressing. I desember er det ventet at fabrikken vil gå for fullt.

Olivenoljen fra Santa Lucia fra forrige sesongs pressing ble kåret til Gran Canarias beste. Fabrikken produserer små volumer, og ble startet i 2005.

45 tonn oliven i Agüimes

I nabokommunen Agüimes er siktet stilt inn på 45 tonn oliven. Dette til tross for at det har vært ugunstige forhold med lite nedbør og sterk varme i august.

Olivenoljefabrikken som ligger i fjellene øverst i kommunen har vært i drift i drøyt ti år, og ble kraftig oppgradert og automatisert i 2009. Da ble også kapasiteten økt.

Oljen holder svært høy kvalitet

Olivenoljen fra Agüimes er etablert som et anerkjent gourmetprodukt på Gran Canaria.

Ved å kaldsentrifugere i to trinn blir det oppnådd en høy kvalitet på oljen.

Produksjonen vil vare i to til tre måneder, slik at olivenoljen kommer på markedet i januar/februar.