Går hardt ut mot grovt skadeverk på naturen i beskyttede naturområder på Kanariøyene

Mijljøgruppen Fundación Telesforo Bravo Juan Coello går hardt ut mot turister og andre som bedriver grovt skadeverk og forsøpling i naturen på Kanariøyene.

Disse ansiktene og figurene og flere til er gropet ut i et beskyttet naturområde på Fuerteventura. Foto: Fundación Telesforo Bravo Juan Coello

Et av de groveste tilfellene er at flere store ansikter og andre figurer er gropet ut i en fjellvegg i La Caldera Rebanada på Fuerteventura. Uopprettelig skade er gjort på naturen.

På dette stedet foretok filmregissøren Terry Gilliam innspillinger til sin Don Quijote-film i 2018, og ansiktene i fjellet er synlige i scener i filmen.

Det ble først mistenkt at filmteamet hadde laget ansiktene, men det ble lagt frem bildebevis på at ansiktene fantes der allerede i 2015.

Utgroping og innrissing av navn, ord og figurer i fjell og steiner er også gjort mange andre steder i sårbare og beskyttede naturområder. Dette blir ansett som grove brudd på naturvernloven.

Forbudt å flytte på steiner

Andre brudd på loven om beskyttelse av naturen er bruk av farger på steiner, heller og fjellsider. Ofte er steinene av porøst vulkansk materiale slik at det er nesten umulig å fjerne fargen.

Miljøgruppen peker også på at det er mange som bygger varder av steiner eller flytter på steiner for å skrive navn eller lage figurer.

Det er også forbudt – mange steder er naturen så sårbar at flytting av bare noen få steiner kan forrykke balansen.

På miljøgruppens Facebook-side er det mange bilder av slike forbrytelser mot naturen. Blant annet navn og hjerter laget av steiner på Maspalomas-stranden sør på Gran Canaria.

Guider lager ulovlige, fargede veimerker

Miljøgruppen raser også mot det de mener er utenlandske guider som setter fargemerker eller stabler steiner, som noen ganger også blir malt, for å markere ruter hvor de guider folk i naturen.

Dette har skjedd blant annet i naturmonumentet Montaña de Guaza i Arona på Tenerife.

I tillegg er det observert at steiner som er hentet ulovlig i naturen blir solgt som suvenirer. Det er ikke tillatt å ta med seg steiner fra naturen på Kanariøyene, og det kan vanke høye bøter hvis man blir tatt.

På Tenerife og Lanzarote stjeler turister tonnevis med stein hvert år, og mange blir tatt i kontroller på lufthavnene. Mange turister er rett og slett ikke klar over at det er forbudt å flytte på eller ta med seg steiner fra naturen.

Miljøgruppen, som har nesten 4000 følgere på Facebook, hevder at problemet med hærverk og forsøpling i naturen har økt de siste årene, og at myndighetene ikke har kapasitet til å følge det opp.

Tags