Oljeflak kan ramme Tenerife fredag 1. mai

Mindre oljeflak kan komme til å ramme sørøstsiden av Tenerife på fredag, viser en matematisk modellering utført av universitetet "Universidad Complutense de Madrid".

Seks strender i beskyttede områder sørvest på Gran Canaria ble tilgriset i forrige uke (sorte punkter). De innrammede stedene er i fare for å bli forurenset. Det røde punktet er vraket av tråleren på 2700 meters dyp 24 kilometer utenfor Maspalomas. Skraverte felt er beskyttede naturområder. Ill: WWF

Matematikeren Benjamin Ivorra, som jobber med modelleringen, mener derfor at det er påkrevd å nøye overvåke kysten sørvest på Garn Canaria og sørøst på Tenerife, og havområdet mellom de to øyene.

Dessuten å mobilisere ressurser for å rense opp oljesøl ved kysten og på land.

Treffsikker modell

Modellsystemet universitetet baserer seg på viste seg å ligge svært nær virkeligheten da oljetankeren Prestige grunnstøtte med 77 000 tonn olje om bord utenfor Galicia i Spania i 2002, skriver nyhetsbyrået Efe.

Mesteparten av oljeutslippet fra tråleren Oleg Naydenov, som sank utenfor sørkysten av Gran Canaria 14. april med 1409 tonn olje om bord, havner sørvest for Gran Canaria og sør for Tenerife, viser modellen.

Forrige uke ble sørvestkysten av Gran Canaria tilgriset av olje, og ifølge modellen kan det komme en ny runde med oljesøl i dette området også.

To undervannsroboter

Arbeidet med å tette lekkasjene  og tømme vraket for olje er i forberedelsesfasen, ifølge informasjon fra utviklingsdepartementet.

Det norske selskapet Otec Marine Services står for oppdraget, og skal hente inn en undervannsrobot nummer to for å utføre jobben.

Norsk oljevernselskap tilbyr bistand

Et annet norsk selskap, H. Henriksen AS i Tønsberg, som lager oljevernutstyr, tilbød i dag den spanske redningstjenesten å bidra med utstyr til rensearbeidet på Kanariøyene.

Selskapet utviklet sammen med det norske Kystverket nytt utstyr for mer effektiv rensing av olje fra strender etter Full City grunnstøtingen i Langesund i juni 2009.

Dette skipet hadde 1154 tonn olje om bord. 27 tonn ble tatt opp fra sjøen, og 74 tonn i strandsonene. 860 tonn ble lenset fra Full City.  191 tonn olje ble liggende igjen i miljøet. Cirka 3000 tonn oljetilgriset avfall ble levert til detonering.

Stor katastrofe

Forurensingen fra Full City, som hadde 255 tonn mindre olje om bord enn Oleg Naydenov på Gran Canaria, rammet området fra Stavern i Vestfold til Lillesand i Aust-Agder.

Deriblant 37 vernede natur- og fugleområder, geologisk vernede områder,  friluftsområder og private eiendommer.

Over 2000 sjøfugler døde. Høye bølger i området gjorde det umulig å samle opp olje fra sjøen de første dagene etter forliset.

Værforholdene har også gjort rensearbeidet vanskelig på Gran Canaria. I dag har opptil tre meter høye bølger og 30 knops nordøstlig vind på vrakstedet umuliggjort arbeidet. 

Giftig olje

Regjeringen på Kanariøyene advarer folk om at oljesølet er svært giftig og skadelig. Du bør derfor ikke prøve å rense på egen hånd.

De som vil hjelpe til, kan registrere seg på nettsiden unidoscontraelfuel.org, hvor det fins en epost-adresse for frivillige i kontaktseksjonen: voluntariado@unidoscontraelfuel.org. 

De vil da bli gitt opplæring og får det nødvendige materiellet og beskyttelsesutstyret. Hittil har 377 frivillige meldt seg.