Bekrefter at oljesøl på strender stammer fra russisk tråler

Det spanske utviklingsdepartementet bekreftet på søndag at oljen som svinet til strender sørvest på Gran Canaria stammer fra tråleren Oleg Naydenov.

Oljen som har svinet til Veneguera-stranden (bildet) i Mggan kommune på Gran Canaria og minst sju andre strender på Gran Canaria kommer fra tråleren Oleg Naydenov, som hadde 1409 tonn drivstoff i tankene da den begynte å brenne 11. april. 14. april sank skipet ved sørkysten av Gran Canaria. Foto: Greenpeace

Tråleren sank på 2700 meters dyp 27 kilometer utenfor turiststedet Maspalomas sør på Gran Canaria 14. april, og lekker fortsatt olje.

Lang kyststrekning forurenset

Hele kyststrekningen sørvest på Gran Canaria, fra Venerguera-stranden til Güi-Güi-stranden, ble tilgriset av oljeutslippet. Det ble antatt at oljen kom fra tråleren, men først nå er dette bekreftet etter at oljeprøver er analysert.

Hovedutslippet, et oljeflak på flere kvadratkilometer, har i løpet av 20 dager beveget seg over 250 kilometer sør for Kanariøyene.

Ved vrakstedet er det et oljeutslipp som det på grunn av værforholdene først de siste dagene har vært mulig å samle opp.

Nye strender forurenset

På søndag ble det oppdaget nye oljeflekker på Meloneras-stranden sør på Gran Canaria og på Tauro-stranden i sørvest.

TV-stasjonen RTVC har vist bilder av folk som får olje under fotsålene når de går på Meloneras-stranden.

107 000 underskrifter 

Over 107 000 underskrifter er samlet inn i løpet av bare ti dager på et opprop på Change.org som krever at skipsvraket skal tømmes og tettes.

Oppropet er startet av  Dácil Hernandez fra Gran Canaria og rettet mot utviklingsdepartementet i Spania og den kanariske regionsregjeringen.