Arrangerer protestaksjon mot oljeutslipp på Gran Canaria

I protest mot oljeutslippet fra tråleren Oleg Naydenov skal menneskekjeder dannes søndag klokken 12 på flere kanariske strender.

Utslipp fra den russiske tråleren har rammet minst elleve strender sør og sørvest på Gran Canaria. Foto: Greenpeace

Aksjonen skal gjennomføres på Maspalomas-stranden sør på Gran Canaria, Las Teresitas på Tenerife, La Mareta på Lanzarote og Molino de Antigua på Fuerteventura.

Bak protesten står en organisasjon mot oljeutvinning på Kanariøyene, «Coordinadora Canaria contra las Prospecciones Petrolíferas» og miljøorganisasjonen Ben Magec.

Koordinatoren for anti-olje-organisasjonen, René Behoteguy, oppfordrer folk til å stille opp på protesten, skriver nyhetsbyrået Efe.

Krever større innsats

Behoteyguy forteller at de har bedt om at flere ressurser skal settes inn fra myndighetene for å bekjempe oljeutslippet. Hun synes det er uhørt at myndighetene ikke har klart å håndtere krisen og er ute av stand til stoppe et utslipp fra en båt med 1409 tonn olje i tankene.

Kravet er at lekkasjene fra skipet, som ligger på 2700 meters dyp 27 kilometer utenfor Maspalomas, skal tettes og at skipet skal tømmes for olje.

Gir bred kritikk

Noelia Sanchez fra Ben Magec kritiserer myndighetens håndtering av saken fra skipet begynte å brenne i havnen i Las Palmas 11. april, og ble slept til havs hvor det sank 14. april og begynte å lekke olje.

De to talspersonene kritiserer både havnemyndighetene, havnesjefen i Las Palmas, det spanske utviklingsdepartementet og den kanariske regionsregjeringen, som de mener bare sitter på gjerdet og opprettholder en rolle som offer.

Dessuten blir ordførerne i de tre berørte kommunene Mogan, San Bartolome de Tirajana og La Aldea på Gran Canaria kritisert for å bagatellisere konsekvensene av utslippene for å unngå å skade turismen.