Helikoptermysteriet i Atlanterhavet

Forsvunnet: 14 fly og helikopter og sju fartøy er nå satt inn i letingen etter tre soldater som er savnet etter et helikopterhavari i Atlanterhavet på torsdag. Forsvaret utelukker ikke kidnapping.

Besetningen i et helikopter av denne typen fra SAR 802-skvadronen på Gran Canaria er forsvunnet på mystisk vis etter et havari i Atlanterhavet. Foto: Hugo Ryvik

Militærhelikopteret fra SAR 802-styrken på Gran Canaria gikk ned 520 kilometer fra Gran Canaria og 72 kilometer sørøst for Dahkla i Sahara på vei hjem fra Mauritania.

Snart fire døgn senere fins det fortsatt ingen spor hverken etter de tre soldatene som var ombord, eller helikopterkabinen.

Utelukker ikke kidnapping

Spanias forsvarsminister, Pedro Morenés, holdt i går en pressekonferanse der han sa at kidnapping er en av flere hypoteser forsvaret jobber med i etterforskningen, men at det ikke er blant de mest sannsynlige hypotesene.

Soldatene kan bli holdt mot sin vilje av pirater som vil kreve løsepenger.

Etterforskningen av eventuelle kriminelle forhold knyttet til forsvinningen er taushetsbelagt.

Utvider leteområdet

Leteområdet er utvidet til 20 ganger 20 kilometer rundt det antatte havaristedet.

Båter som finner seg innenfor et område på 400 ganger 60 kilometer blir i tillegg undersøkt for å finne ut om soldatene blir holdt fanget. Letingen omfatter nå også farvann utenfor Mauritania og Senegal.

Dykkere og undervannsroboter leter i havariområdet etter helikopterkabinen, men den er ikke funnet. Det skal være rundt 40 meter dypt i området. Kun mindre vrakrester er funnet.

Fikk melding om at de var reddet

Mysteriet blir desto merkeligere med tanke på at det marokkanske gendarmeriet på havaridagen sendte en telefaks til den spanske ambassaden om at soldatene var plukket opp av en fiskebåt, og var i live.

Ingen har hørt fra fiskebåten siden.

Et nederlandsk skip skal ha observert helikopteret flytende i havet på fredag morgen, men så ikke noe til besetningen. Helikopteret sank etter noen timer, ifølge skipets besetning.

To helikopterhavari

Det er et Super Puma-helikopter som er savnet. Helikopteret er identisk med et annet fra SAR 802-skvadronen som styrtet ved Gran Canaria i mars 2014. Fire omkom, og en overlevde styrten.

Mannen som overlevde, den 27 år gamle mekanikeren Jhonander Ojeda fra Gran Canaria, er nå blant de savnede etter styrten i Atlanterhavet.

De andre savnede er kaptein Jose Morales og løytnant Saul Lopez Quesada.

Forsvaret undersøker om det kan være problemer med drivstoffet som har ført til at to helikopter av samme type og fra samme skvadron har havarert.

Tags