Kanariøyene kan bli verdensledende på vindkraft

Gamesa skal installere og videreutvikle en fem megawatt stor offshore vindturbin på Gran Canaria fra våren av. Lykkes det, kan Kanariøyene løftes opp i verdenstoppen for vindkraft.

I Arinaga-distriktet på Gran Canaria er det en stor ansamling av vindturbiner på land. Snart kommer den første offshore vindturbinen på plass også, og den er betydelig større enn alle de som fins på land på Gran Canaria i dag. Foto: Hugo Ryvik.

Det mener i hvert fall Nicolas Diaz Chico, direktør på teknologiinstituttet Instituto Tecnológico de Canarias (ITC) på Gran Canaria.

Chico sier til nyhetsbyrået Efe at det er fem-seks områder i verden hvor flytende vindturbiner utvikles, men foreløpig har ingen av disse utmerket seg i særlig grad.

Flytende teststasjon

På Gran Canaria er en teststasjon for flytende vind- og bølgekraft under utvikling.

Der skal blant annet det norske selskapet Langlee Wind Power installere en prototyp for bølgekraft.

Flere andre norske selskap har meldt sin interesse.

Gode forhold i Arinaga

For tre dager siden ble det kjent at det multinasjonale selskapet Gamesa skal teste en fem megawatt stor prototyp på en flytende offshore vindturbin med 64 meter lange rotorblader i Arinaga havn sørøst på Gran Canaria fra neste år.

Dette er angivelig et av de mest vindrike områdene i verden. Den gjennomsnittilge vindhastigheten der vindturbinen skal plasseres er 10 meter i sekundet.

Opprinnelig skulle vindturbinen testes i USA, hvor den er utviklet, men Gamesa synes vilkårene der ble for dårligere, og flyttet prosjektet til Gran Canaria. Der skal det investeres minst 20 millioner euro i prosjektet.

Øyrådet og havnemyndighetene på Gran Canaria skyter også inn penger i prosjektet.

Offshore vindpark i 2014?

Testturbinen skal bygges ved Gamesa fabrikker i Spania.

Den heter G128-5,0 MW, og skal produsere 21 000 megawattimer per år, nok energi til å forsyne 7000 husstander med strøm. Turbinen skal levere kraft inn i strømnettet på Gran Canaria.

Installasjonen skal ifølge Gamesa starte fra andre kvartal 2013.

Høyere enn Frihetsgudinnen

Vindturbinen blir litt av et blikkfang, betydelig høyere enn Statue of Liberty som den blir.

Ved å installere den i havnen i stedet for ute på havet, er både installasjon, testing og vedlikehold enklere å utføre.

Målet til Gamesa er å høste nok erfaringer fra prototypen til å bygge offshore vindparker fra utgangen av 2013 eller tidlig i 2014.

Skaper arbeidsplasser

ITC-direktøren hevder at prosjektet vil skape mange ingeniørjobber på Gran Canaria, og bli et viktig bidrag til diversifiseringen av energiforsyningen på øya, som i dag er 98 prosent basert på dieselkraftverk.

Ved østkysten av Gran Canaria er det et potensial for over en gigawatt vindenergi, langt mer enn det totale forbruket på hele Gran Canaria i dag.

Ifølge Chico valgte Gamesa Arinaga som det beste testområdet foran en lokasjon i USA og en i Storbritannia.

Selskapet er representert i 35 land, og har hatt en divisjon på Gran Canaria siden 1994.

Mer på gang

Kanariøyene har mer i ermet. Det ambisiøse målet til den kanariske regjeringen er å ha 30 prosent fornybar energi i 2015, et formidabelt løft i og med at dagens prosentandel bare er cirka 2-3 prosent.

På El Hierro nærmer det seg ferdigstilling at et unikt kombinert vind-vannkraftanlegg som skal gi øya 100 prosent fornybar kraft. Et lignende anlegg er under prosjektering på Gran Canaria.

Det norske selskapet Wenaas er involvert i tre store prosjekter på Gran Canaria der solkraft og vindkraft er viktig deler.