Sparepengene renner ut av bankene på Kanariøyene

Finanskrisen: Innbyggerne på Kanariøyene har betydelig mindre penger i banken enn tidligere.

Mange mennesker på Kanariøyene må bruke sparepengene sine for å overleve. Dermed forsvinner penger ut av bankene. Foto: Hugo Ryvik

Fra 2010 til 2012 gikk innskuddene i banker på Kanariøyene ned med nesten 3,6 milliarder euro. Det tilsvarer en nedgang på over 14 prosent, ifølge tall fra Banco de España.

Ved utgangen av 2010 sto det 24 973 millioner euro på kanariske bankkontoer. To år senere var innskuddene nede i 22 388 millioner euro.

Tre hovedgrunner til bankflukten

Kilder ved finansinstitusjoner oppgir tre årsaker til at folk sparer mindre i banken, skriver Laprovincia.es:

  1. Frykt for fremtiden i disse usikre økonomiske tidene gjør at mange plasserer penger i gull og andre ting i stedet for å la de stå i banken.
  2. Folk betaler ned på lån med sparepenger for å redusere økonomisk usikkerhet.
  3. Den stadig verre økonomiske krisen med økende arbeidsledighet og hele familier uten arbeid gjør at mange må bruke av sparepenger til daglig forbruk for å klare seg.

Stor forverring de siste årene

Det er særlig de tre siste årene at den økonomiske krisen har forverret levekårene for folk på Kanariøyene.

I denne perioden har bankinnskudd i forhold til brutto nasjonalprodukt falt kraftigere på Kanariøyene og Balearene enn i noen andre spanske regioner.

Flere kanariske banker har forsvunnet de siste tre årene, og skandaler i bankinstitusjonene har gjort sitt til å svekke folks tillitt til bankene.

Låner ikke ut penger

Situasjonen blir ikke bedre av at banker som har fått krisepenger for å klare seg i dag låner ut betydelig mindre penger til husholdninger på Kanariøyene enn tidligere.

Utlånene har falt hvert år siden 2008. Bare de to siste årene har lånene gått tilbake med 9120 millioner euro.

Fram til utgangen av 2012 er lånemassen 11 510 millioner euro mindre enn i 2008.

Tags