Ny lov hindrer utkasting av svakt stilte familier

Finanskrisen: Regjeringen i Spania har i dag godkjent et kongelig dekret som skal beskytte særlig svakt stilte familier mot å kastes ut fra hjemmene sine.

Bankene må la familier som har fått tvangsinndrevet boliglån få fortsette å bo i boligen i to år. Illusrasjonsfoto: Hugo Ryvik

Loven sier at familier i dyp økonomisk krise som ikke klarer å betale avdrag og renter på boliglånene sine, er i siste fase av utkastelse, og tjener under 19 200 euro i året, kan bli boende i boligen i to år uten å betale for å bo der.

Det blir stilt krav om at utgiftene til boliglånet i forhold til husholdningens inntekter må ha økte med minst 50 prosent i løpet av fire år, eller at låneutgiftene overstiger 50 prosent av inntektene.

Familiene må innfri andre vilkår, slik som at det er en stor familie, at det er barn under tre år i familien, at lånetakerne er uten arbeid og ikke mottar arbeidsledighetstrygd, at det bor en person med funksjonshemming eller som har spesielle pleievilkår i huset, eller at et av familiemedlemmene har vært utsatt for familievold.

Det er også krav om at den belånte eiendommen skal være registrert som bolig.

Leiefond blir opprettet

Loven får ikke tilbakevirkende kraft for familier som allerede er kastet ut, men det blir opprettet et særskilt fond som skal brukes til å gi disse tilgang på bosteder med lav husleie. Boliger som er tatt tilbake av bankene skal benyttes til dette, ifølge Spanias finansminister Luis de Guindos.

Over 80 prosent av spanske husholdniger eier boligen de bor i, og det er dårlig med utleieboliger med lav leie for folk med dårlig råd.

I Spania har 400 000 boliglån blitt tvangsinnløst på grunn av mislighold siden 2007. Tvangsinnløsning er ofte første trinn på veien mot en utkastelse. Over 500 utkastelser skjer hver dag i Spania.

På Kanariøyene har nærmere 8500 familier blitt kastet ut siden 2008.

Skepsis i Brüssel

Europakommisjonen og sentralbanken i Europa er angivelig kritisk til det spanske tiltaket i og med at Spania er forpliktet til å konsultere Brüssel og det internasjonale pengefondet IMF foran tiltak som kan påvirke restruktureringen av bankene.  

Dette blir forsvart av Guindos med at tiltaket ikke har noen innvirkning på tvangsinndrivelser, men først trer i kraft etter at tvangsinndrivelsen er et faktum. Derfor skal det ikke ha vært nødvendig å konsultere Brussel.

Dekretet krever angivelig ingen modifisering av loven om boliglån. Opposisjonspartiet PSOE og folkeaksjoner mot utkastelser krever at denne loven skal bli endret for å gi folk bedre beskyttelse. PSOE ønsker også at terskelen for inntekt skal heves til 22 000 euro i året.

Tags