Nesten 8500 kanariske familier har mistet hjemmene sine

Finanskrisen: Økende arbeidsledighet gjør at stadig flere får problemer med boliglånene sine. De siste fire årene har nærmere 8500 familier på Kanariøyene blitt kastet ut av boligen på grunn av misligholdte lån.

Mange mener at bankene må bli mer fleksible i disse krisetidene når folk får problemer med å betale boliglånene sine. Alt for mange familier havner på gaten. Foto: Hugo Ryvik

I hele Spania har det vært 350 000 utkastelser siden 2008, skriver El País.

Fredag kastet en kvinne seg i døden fra sjette etasje etter å ha mistet hjemmet. For kort tid siden skjedde et annet selvmord av samme årsak. Etter disse tragiske hendelsene ser politikerne endelig ut til å innse at noe må gjøres.

Krever stopp på utkastelser

På det spanske fastlandet har det vært en kraftig mobilisering for å endre loven om boliglån i det siste. Nå har aksjonene spredd seg til Kanariøyene, skriver La Gomera Noticias.

En plattform for folk som er rammet av problemer med boliglån er etablert både på Tenerife og Gran Canaria: Las Plataformas de Afectados por las Hipoteca (PAH). Plattformen går inn for at utkasting av familier skal stoppe under krisetiden.

Hindret utkastelse på Tenerife

I Santa Cruz de Tenerife klarte folk på fredag å hindre at en familie ble kastet ut. Borgermesteren tok affære og presset banken (Bankia) til å gi kvinnen som skulle kastes ut en leieavtale etter å ha fjernet 1,5 millioner euro av kommunens innskudd i banken.

Kvinnen, 48 år gamle Carmen Omana, fikk betalingsproblemer etter at både hun og mannen mistet jobben i 2008. Senere ble boligen tvangsauksjonert og banken kjøpt den til halv pris av den egentlige verdien, ifølge El Pais.

I mars i år kom en rettslig avgjørelse om at kvinnen skulle kastes ut av boligen senest i oktober. I et siste, fortvilet forsøk sultestreiket hun i fem dager utenfor en av bankens filialer, og fikk støtte av tolv andre som har problemer med boliglånene sine. Men banken firet ikke en tomme før borgermesteren slo neven i bordet.

Aksjonerer på Gran Canaria og Tenerife

På mandag deltar PAH i en stor, nasjonal protestaksjon ved å demonstrere utenfor hovedkvarteret til regjeringspartiet Partido Popular (PP) i Las Palmas og Santa Cruz de Tenerife.

PP setter nå fart på reformen av loven om boliglån, skriver El Pais. Et utkast til ny lov skal presenteres for opposisjonen allerede på mandag.

Et av forslagene er å gi en lengre rente- og avdragsfrihet for lånetakere som har særlig store betalingsproblemer.

Sosialdemokratene skal på sin side be bankene om å fryse alle tvangsinnfrielser av lån som er på gang.

Mange er boligeiere i Spania

I Spania er det en svært høy andel av befolkningen som eier hjemmene de bor i. Dermed blir det et stort utslag nå som arbeidsledigheten har steget til 25 prosent.

EU har nylig kritisert den spanske loven om boliglån for å bryte med EUs regelverk fordi den ikke garantere forbrukernes beskyttelse mot potensielt dårlige avtaler.

Tags