Bruker 23 prosent mindre på mat

Finanskrisen: Folk som bor på Kanariøyene har redusert utgiftene til mat med 23 prosent fra krisen slo inn i 2008 til 2011.

Det kanariske folket har slanket matbudsjettet betydelig, blant annet ved å spise billigere kjøtt og kutte ned på inntaket av en rekke matvarer . Foto: Hugo Ryvik.

I 2008 brukte hver kanariske innbygger 149 euro på mat. I 2011 var de nede i 114 euro, ifølge en undersøkelse som det spanske departementet for landbruk, mat og miljø har utført.

Spiser mindre

I 2011 lå det månedlige gjennomsnittsinntaket av mat på 54,6 kilo per person.

I 2008 lå det på 70,9 kilo.

Inntaket av kjøtt har økt, men kanarierne spiser nå billigere kjøtt som kylling og svinekjøtt på bekostning av storfekjøtt.

De månedlige utgiftene til kjøtt har gått ned med 17,8 prosent fra 28,45 til 23,38 euro.

Mindre fersk fisk

Inntaket av fisk har gått tilbake. Kanarierne brukte 13,88 euro på fisk i 2008, og 11,22 euro i 2011.

Det er fersk fisk som står for tilbakegangen, frossen fisk har økt.

Forbruket av basisvarer som melk, brød, frukt, poteter og grønnsaker har også gått ned.

Drikker mer

Forbruket av øl har gått opp betydelig.

Men utgiftene til alkohol har likevel gått ned med 17,4 prosent fordi kanarierne drikker billigere varer enn før.

Vinforbruket og spritdrikkingen har gått tilbake.

For rom er det snakk om en nedgang på 7 prosent.

Sulten truer

I juli i år øker prisene på mange matvarer gjennom høyere moms.

Spørsmålet er om det kanariske folket klarer å pine ned matforbruket enda mer før sulten gjør seg gjeldende.

Tags