Storaksjon mot ulovlig formidling av utenlandske tv-sendinger i Spania

Det nasjonale, spanske politiet har sammen med Europol og dansk politi gått til den største aksjonen hittil mot ulovlig formidling av fjernsynssendinger over landegrensene via internett

Litt av politiets beslag i pirat-tv-saken. Foto: Policia Nacional

Hvis du har mistet dine fjernsynssendinger fra andre land som du har betalt og nytt godt av i Spania via internett og IPTV i dag, kan det være fordi Policia Nacional har stengt 66 datatjenere som formidlet tv-sendingene ulovlig.

Fem personer er arrestert i saken. Det er den største aksjonen som er gjennomført mot piratfjernsyn i Europa, skriver Policia Nacional i en pressemelding i dag, torsdag.

14 adresser gjennomsøkt

Politiet slo i Operación Belenus til samtidig mot 14 adresser i Spania, Danmark og England. Elleve servergrupper ble funnet som ble brukt til å distribuere fjernsynssendingene over internett.

De arresterte er siktet for å tilhøre en kriminell organisasjon og ha gjort forbrytelser mot opphavsrett, svindlet med telekommunikasjon og drevet med hvitvasking av penger. Tre personer ble pågrepet i Spania.

Levde luksusliv

De siktede levde i luksusboliger i Malaga og kjørte luksusbiler som hyppig ble byttet ut. 12 dyre biler, tre motorsykler, dyre armbåndsur og fast eiendom er beslaglagt, og bankkontoer er frosset.

Politiet anslår at gjengen har tjent cirka åtte millioner euro på virksomheten, og har siden 2013 overført over 1,6 millioner euro til utlandet.

Teknisk virksomhet i Danmark

Det er en svært kompleks, internasjonal infrastruktur med servere over hele verden politiet har satt en stopper for. Folkene i Danmark drev teknisk virksomhet.

Der ble fjernsynssignalene hentet inn og videredistribuert i og med at Danmark har bra internett.

Etterforsket i over tre år

Etterforskningen har pågått siden sent i 2015.

Da mottok politiet en anmeldelse om at sendinger fra Premier League ble formidlet ulovlig av et selskap i Malaga som solgte IPTV-abonnementer med adgang til 800 internasjonale kanaler, store filmsamlinger og en rekke utenlandske radiostasjoner i stor skala.

Fjernsynsabonnementene var primært delt inn i landene der kanalene fins og kostet fra 40 euro til 460 euro i måneden. Gjengen hadde kunder i 30 land.

Den anmeldte nettsiden til selskapet som solgte abonnementene var knyttet til flere profiler på sosiale nettverk hvor tjenesten ble markedsført. Det var i tillegg 20 andre slike nettsider i drift.

Kundene betalte til et selskap i Gibraltar for abonnementene, til tross for at selskapet var spansk.

Selskaper etablert i seks land

Et nettverk av selskaper var etablert med avdelinger i Spania, Danmark, England, Latvia, Nederland og Kypros.

Et tilsynelatende lovlig selskap hvor det ble solgt lovlige teletjenester, fibernettjenester og IT-produkter fungerte som dekkselskap for den ulovlige virksomheten

På den måten fremsto de for kundene som et troverdig selskap som drev med lovlig distribusjon av utenlandske fjernsynssendinger, og inntektene fra den ulovlige virksomheten ble blandet med inntektene fra den lovlige slik at alt skulle virke legitimt.

I tillegg til de 66 datatjenerne som er stoppet, er det identifisert mange andre tjenere som er en del av det internasjonale nettverket. Serverne som ble benyttet ble skiftet hyppig for å gjøre det vanskelig for politiet å spore dem, og det ble betalt for anonymisering av systemene.

Politiet fant etter grundig etterforsking koblinger mellom holdingselskapene og bankkontoer som tilhørte gjengmedlemmene.

Ti personer er avhørt i tillegg til de fem som er arrestert, tre i Spania og to i Danmark. De som ble arrestert i Spania sitter i politiets varetekt.