Seks utlendinger anholdt for timeshare-svindel i Alicante
Spansk politi har pågrepet seks utlendinger som er mistenkt for å ha tjent 345 000 euro på svindel med timeshare og ferieboliger.
De anholdte skal ha drevet denne aktiviteten i Alicante og Malaga. De er nå siktet for svindel, dokumentforfalskning og organisert gjengkriminalitet.
18 svindelofre er identifisert, alle fra Vest-Europa, skriver nettavisa Laverdad.es. Policia Nacional har lagt en lenke til artikkelen i en Twitter-melding.
Etterforsket i tre år
Etterforskningen startet i 2013 i Zaragoza etter et en belgisk statsborger leverte en anmeldelse om å ha blitt svindlet for 1260 euro.
Dette beløpet ble belgieren bedt om å betale inn for at han skulle få 12 600 euro for en timeshare-kontrakt gjennom videresalg til en tredjepart.
Problemet var bare at denne tredjeparten ikke eksisterer, og svindlerne stakk av med pengene.
Har holdt på i to tiår
Politiet fant ut at gjengen hadde holdt på med svindelen siden 1990-tallet i Spania og andre land i Vest-Europa.
Titusener av europeere skal ha blitt utsatt for slik timeshare-svindel opp gjennom årene, ifølge politiet.
Canariajouralen.no har også blitt kontaktet av nordmenn som er svindlet på samme måte, og TV 2 Hjelper deg har forsøkt å hjelpe nordmenn som er svindlet for store beløp.
Slik blir svindelen utført
Noen av svindlerne som driver med dette oppretter falske firma.
Etter å ha skaffet seg tilgang til kundedatabaser fra timeshare-selskap, ringer de opp kundene og forteller at de har en kjøper som vil overta kontrakten for akkurat den leiligheten og de ukene til en bestemt pris, som ofte ligger langt over markedsverdien.
Med hjelp av forfalskede dokumenter lurer de selgerne til å betale inn et beløp på forhånd, før de får kontrakten for salget tilsendt, gjerne fordekt som administrasjonsutgifter eller andre ting.
Når beløpet er betalt, «trekker» plutselig den fiktive kjøperen seg og selgeren får ikke tilbake pengene og får oftest ikke kontakt med formidlerne av salget, det vil si svindlerne, igjen.
Disse skifter navn, adresse, telefonummer og andre kontaktopplysninger for sine falske selskap og gjentar svindelen med nye ofre.
Svindler samme ofre to ganger
Et neste trinn i samme svindelopplegg er at svindlerne leier seg inn i et diskret lokale og leier telefonoperatører. Disse ringer eller skriver til ofrene og utgir seg for å være advokater som kan hjelpe dem med å få tilbake pengene de er frasvindlet.
Internettsider blir opprettet for å gi det hele et skinn av troverdighet.
Ofrene får snart falsk beskjed om at svindlerne er tatt og dømt, og at de vil få tilbake pengene så snart de betaler inn et mindre beløp for å frigi disse. Disse pengene blir også stjålet.
En annen svindelvariant er å selge timeshare- og feriekontrakter til leiligheter som ikke eksisterer, og stikke av med pengene.
Ifølge en fersk rapport fra britisk politi har anmeldt svindel med ferieprodukter økt med 425 prosent fra 2,2 millioner pund i 2014 til 11,5 millioner pund i 2015 mot briter alene.
26 prosent av dette gjelder timeshare-svindel.