Skal bruke 2,3 millioner euro i kampen mot slanger på Gran Canaria

Kanariøyenes regjering har utviklet en strategisk plan med et budsjett på 2.257.500 euro over fire år for å prøve å bli kvitt californiske kongesnoker i naturen.

De oransje sirklene viser hvor det er fanget inn slanger fra 2009 til 2018. De innfelte bildene viser slangen i de forskjellige farge- og mønstervariantene de har. Ill: Life+ Lampropeltis / Canariajournalen

Disse slangene (lampropeltis californiae) hører ikke naturlig hjemme på Gran Canaria, men det fins i dag i anslagsvis 30.000 eksemplarer i naturen, hvilket er et lavt anslag.

Spiser beskyttede firfisler og skinker

Slangene utgjør en alvorlig trussel mot den naturlige, biologiske balansen i og med at deres hovedføde er truede arter av firfisler (Gallotia stehlini og Chalcides sexlineatus), som utgjør 94 prosent av kosten.

1079 slanger ble fanget inn i 2018, tre ganger så mange som i 2012. Over 6000 er fanget siden 2007, men alle forsøk på å hindre utøkning og spredning av bestanden har hittil vært forgjeves.

Hittil i år er det fanget enda flere fanger enn på samme tid i fjor. Hunnslangene legger i gjennomsnitt ti egg.

Sprer seg mer og mer

Den hittil siste etableringen av slangekoloni som er registrert er Guiniguada-dalen i Las Palmas. I Montaña de Data sør på Gran Canaria fins det også en koloni på et område på fire kvadratkilometer.

De største koloniene fins i Santa Brígida, San Matéo og Gáldar i nord og Telde og Valsequillo i øst. I nordøst fins de i et område på 40-80 kvadratkilometer, i Gáldar 11 kvadratkilometer, nesten ned til Agaete i nordvest..

Temaet ble tatt opp av ministeren for territorial politikk, bærekraft og sikkerhet, Nieves Lady Barrato, i et møte på fredag med generaldirektøren for biologisk mangfold og miljøkvalitet, Francisco Javier Cachón, skriver avisen La Provincia.

Pengepotten skal fordeles med 517.500 euro i 2019 og 580.000 euro per år fra 2020 til 2022.

De første eksemplarene av slangene i naturen på Gran Canaria ble registrert i 1998. Snokene er helt ufarlige for mennesker.