Kanariøyene har utryddet palmedreper

Kanariøyene er angivelig det første området i verden som har utryddet den røde palmesnutebillen, som kan ta livet av palmer i løpet av seks måneder fra de blir angrepet.

Den røde palmesnutebillen, "El picudo rojo", legger egg i palmestammer og er svært vanskelig å utrydde. Foto: Commons-lisens / Didier Descouens

Palmene dør fordi billenes larver huler ut stammen.

Kanariøyenes generaldirektøren for landbruk, Cesar Martin, bekreftet på tirsdag at billene er utryddet. Det skal ha kostet ni millioner euro.

Over 700.000 palmer er inspisert

I løpet av ti år er 706.081 palmetrær inspisert på Kanariøyene, 388.210 på Fuerteventura, 288.149 på Gran Canaria og 29.722 på Tenerife.

209.547 har blitt behandlet mot palmepesten, og 659 har blitt hugd ned, skriver myndighetene i en pressemelding. 681 biller er fanget inn.

Pesten startet i 2005

Den røde palmesnutebillen, Rhynchophorus ferrugineus, stammer fra Asia og ble oppdaget på Kanariøyene i 2005.

16 utbrudd av pesten ble påvist, hovedsakelig på Gran Canaria og Fuerteventura, men også på Tenerife.

I juni i fjor ble det siste eksemplaret fanget på Fuerteventura, og siden har det ikke blitt oppdaget flere.

Importrestriksjoner innført

Et av tiltakene for å stoppe pesten var å forby import av palmer med en diameter på mer enn seks centimeter ved roten.

Det har også vært gjennomført opplæring og informasjonskampanjer om hvordan billene oppdages og hvordan de kan hindres fra å angripe palmer.

Angrepne palmer har blitt fjernet, preventiv behandling gjennomført i områder som hadde blitt angrepet tidligere, overvåkingsnettverk ble etablert, og jevnlige inspeksjoner ble utført.

I tillegg ble et geografisk informasjonssystem utviklet for å analysere informasjon, koordinere overvåkingen, og systematisere inspeksjonene.

Palmepesten oppsto angivelig i India, hvor billene angrep kokospalmer, tidlig på 1900-tallet, og skal ha spredd seg til andre deler av verden med importerte palmer.