Stormønstring mot oljeutvinning på Kanariøyene
I morgen blir det store demonstrasjoner mot oljeutvinning ved Kanariøyene i åtte byer.
Miljøorganisasjonen Ben Magec-Ecologistas en Acción arrangerer, sammen med andre organisasjoner, protester mot oljeutvinning ved Kanariøyene i seks kanariske og to spanske byer 24. mars.
Protestene skal finne sted i byene Las Palmas på Gran Canaria, Arrecife på Lanzarote, Puerto del Rosario på Fuerteventura, Santa Cruz de Tenerife, Santa Cruz de La Palma, Sebastián de La Gomera, Madrid og Barcelona.
Snor seg unna nye krav
Ministerrådet i Spania ga grønt lys til leting etter olje øst for Fuerteventura og Lanzarote 16. mars.
Miljøorganisasjonen mener at den spanske regjeringen har påskyndet tillatelsen for å unngå nye europeiske forskrifter som setter strengere krav til sikkerhet for olje og gassutvinning.
Ifølge organisasjonen vil de være en alvorlig risiko for utslipp og andre ulykker hvis det produseres olje ved Kanariøyene.
De viser også til at området har en av verdens viktigste oppstrømninger av næringsstoffer, noe som er avgjørende for å opprettholde livet under vann.
Et utslipp i dette området vil derfor ha ødeleggende konsekvenser for biologisk mangfold og fiske.
Samme risiko som vulkanutbrudd
Spanias minister for industri, energi og turisme, José Manuel Soria, bekreftet i et intervju med Radio Lanzarote i dag at oljeutvinning innebærer en viss risiko.
Men han påstår at risikoen på Kanariøyene ikke vil være større enn risikoen for at en vulkan får utbrudd på Lanzarote i morgen.
Soria kritiserer regjeringen på Kanariøyene for å skremme befolkningen, og at de gjør det ved å bruke offentlige penger på skremselsfilmer som vises på kanariske fjernsynskanaler.
Den kanariske regjeringen gjør det samme i oljesaken som de gjorde med vulkanutbruddet på El Hierro, sier Soria: De utnyttet vulkanutbruddet til å sette skrekk i befolkningen, ødela økonomien på øya, og når økonomien var knust, trakk de seg tilbake.
– Hvert år passerer 150 stor skip forbi Kanariøyene med titusener av liter olje om bord, og det sier den kanariske regjeringen ingen ting til, sier han i intervjuet.
Soria mener at oljeutvinningen behøves for å redusere den enorme arbeidsledigheten på Kanariøyene, som er oppe i 31 prosent, og for å forhindre at unge mennesker flytter fra øyene.
Hevder å ha kontroll
Letelisensene er gitt til oljeselskapet Repsol YSF. Selskapets sjef for utvinning og produksjon i Spania, Javier Moro, hevder at oljeutvinning på Kanariøyene vil foregå under full kontroll, og at utslipp er lite sannsynlig.
Han uttrykker overraskelse over nyhetsmedienes sterke reaksjon på leteaktivitetene, noe som han hevder ikke er vanlig.
Klokken 19 på Gran Canaria
I Las Palmas starter et demonstrasjonstog klokken 19 i Santa Catalina-parken og går til Plaza del Pilar ved Paseo de Las Canteras. Samme klokkeslett starter demonstrasjonene i Real de Arrecife på Lanzarote og går til Recinto Ferial.
På Fuerteventura er det også klokken 19 som gjelder, med start på kirketorget i Puerto del Rosario. I Santa Cruz de Tenerife blir det samling klokken 17 ved Delegación del Gobierno.
På La Palma starter det tidlig: Klokken 11 går opptoget fra La Alameda mot Delegación del Gobierno. I Sebastian de La Gomera samles demonstrantene klokken 11.30 på Plaza de Las Americas.
Protesten på fastlandet starter i Madrid klokken 12 utenfor bygningen som huser miljødepartementet, og i Barcelona klokken 18 ved regjeringsbygningen.
Argumenter for oljeutvinning
- Spania kan bli mindre avhengig av olje og gassimport. Anslagene til Repsol viser at 140 000 fat kan utvinnes hver dag i 20 år, nok til å dekke 10 prosent av det spanske behovet
- Det kan være svært mye penger å tjene. Energikostnadene for Spania kan reduseres med 28 000 millioner euro, ifølge den spanske regjeringen.
- Mange nye, sårt tiltrengte arbeidsplasser vil skapes, 3000-5000 på Kanariøyene alene, hevder Repsol.
- Marokko er allerede i ferd med å lete etter olje i samme område, og Spania bør sikre seg en del av kaka, ellers tar Marokko alt.
- Kanariøyene trenger flere ben å stå på i tillegg til turismen, som i dag direkte står for 30 prosent av brutto nasjonalprodukt (bnp), direkte og indirekte for 60 prosent. Oljeaktiviteter kan heve industriens andel av bnp fra 4 til 8-9 prosent, hevder Jose Manuel Soria, Spanias industri, energi og turistminister.
Argumenter mot oljeutvinning
- Utvinningen vil kun være til fordel for multinasjonale oljeselskap, mens Kanariøyene blir uten gevinst og får all risiko og alle ulemper.
- Det er fare for at et sårbart havområde med stort biologisk mangfold blir påført ubotelig skade.
- Kortsiktig oljeutvinning kan true fremtiden for turismen, særlig med tanke på utslipp som kan ødelegge viktige turiststrender og skade Kanariøyenes omdømme i mange tiår.
- Oljeboringen skal foregå på store dyp (ned til 1300 meter), noe som gjør det mye vanskeligere å stoppe et utilsiktet utslipp.
- Oljeutslipp kan ødelegge for produksjonen av drikkevann fra saltvann, som Kanariøyene er svært avhengig av.
- Fare for militær konflikt med Marokko over rettighetene til oljen. Territorialgrensen mot Marokko er ikke avklart, og det refereres bare til en imaginær grenselinje.
- Fisket kan bli negativt påvirket.
- Kanariøyene har naturlige forutsetninger for å utvikle fornybar energi, og bør heller satse på dette.