Nye lyskespark i oljefarsen på Kanariøyene
Oljeleting utenfor Kanariøyene fremstilles som godkjent på nettsidene til det spanske industri, energi og turistdepartementet. Det gjør presidenten på Fuerteventura svært vondt.
Det er ikke bare lufttemperaturen som stiger nå om dagen i ferieparadiset Kanariøyene.
Spørsmålet om oljeaktiviteter i kanariske farvann, Spanias svar på Lofoten-debatten, er i ferd med å bli rødglødende.
Den spanske industri, energi og turistministeren Jose Manuel Soria ønsker å gi oljeselskapet Repsol, gjennom datterselskapet Ripsa, lisens til å lete etter olje i farvannet mellom Fuerteventura, Lanzarote og Marokko.
En høring med svarfrist 28. februar er sendt til øyrådene på de to øyene og til den kanariske regjeringen. Men på nettsidene til Sorias departement fremstilles letelisensene i de ni aktuelle blokkene, Canarias 1-9, som allerede godkjent.
Krever korrigering
Fuerteventuras president, Mario Cabrera, går nå ut og krever at feilen skal korrigeres umiddelbart, da han mener at det kan føre til misforståelser.
Både Fuerteventura og Lanzarote har store betenkeligheter mot oljeleting i disse områdene, som er sårbare både for turisme og biomangfold. Lanzarotes øyråd bestemte seg på mandag for å gå imot leteaktiviteter.
På fredag 24. februar bestemte øyrådet på Fuerteventura seg for å gå over hodet på Soria og henvende seg direkte til den spanske statsministeren, Mariano Rajoy, for å få ham til å fryse hele prosessen.
Viseministeren for industri og energi i den kanariske regjeringen, Francisca Luengo, mener at Soria allerede har bestemt seg for å innvilge letelisensene.
Uheldig valg av statssekretær?
Mario Cabrera påpeker at det er reist alvorlig tvil om habilitet i den administrative prosessen fordi statssekretæren for energi som Soria utnevnte 30. desember, Fernando Marti Scharfhausen, kommer fra et multinasjonalt oljeselskap i Latin-Amerika.
Han hevder også at departementets hastverk i saken skyldes at det kommer strengere sikkerhetskrav for oljeaktiviteter i EU i 2013, og mener at hele prosessen bør annulleres.
Steile fronter
Oljesaken har drevet en dyp kile inn mellom Soria, som kommer fra Gran Canaria, og kanariske myndigheter.
Den har også bidratt til et sammenbrudd i øyrådet på Lanzarote på grunn av uenighet mellom partiene som deler på makten.
Miljø- og naturorganisasjonene Ben Magec, WWF, Greenpeace og Oceana, verdens største organisasjon for bevaring av havområder, er blant de som har gått hardt ut mot oljeaktiviteter i kanariske farvann.