Stor interesse for norsk-kanarisk teknologisamarbeid

Presseoppmøtet var stort da president Paulino Rivero og den norske ambassadøren Torgeir Larsen åpnet et seminar om fornybar energi i Las Palmas 14. november.

Kanariøyenes president Paulino Rivero i samtale med Norges ambassadør Torgeir Larsen under åpningen av seminaret. Foto: Hugo Ryvik.

Det vrimlet av pressefolk fra nasjonal spansk og kanarisk tv, radio og aviser da et norsk-spansk seminar om fornybar energi og maritim teknologi ble åpnet i regjeringsbygningen i Las Palmas 14. november.

Presidenten for Kanariøyene, Paulino Rivero, tok seg uventet god tid til å holde åpningstalen, langt mer enn de tilmålte 15 minuttene.

Inviterer til samarbeid

– Kanariøyene har en sterk forpliktelse til å ta i bruk fornybar energi, og har mye erfaring på området. Vi har naturlige gode forutsetninger med havet, vinden, solen og et rikt biologisk mangfold, sa Rivero i sin tale.

– Norge har lang erfaring i utvikling av en bærekraftig økonomi basert på havets ressurser. Denne erfaringen kan overføres til Kanariøyene. Norges og Kanariøyenes erfaringer er konsistente, og jeg er sikker på at et samarbeid vil bære frukter, sa han videre.

Forretningspunkt for Afrika

Presidenten pekte også på at Kanariøyene er et smart sted å etablere forretningsvirksomhet som er rettet mot det afrikanske markedet, noe selskaper fra blant annet Canada og USA har startet med. Øygruppen ligger nær Vest-Afrika, og har et marked med 300 millioner mennesker i sin nærhet.

– En del av de afrikanske landene mangler lovverk og infrastruktur som gjør det mulig å etablere en god forretningsvirksomhet. Kanariøyene har dette på plass, og jobber med å etablere gjensidig fordelaktige handelsrelasjoner med afrikanske land, sa Rivero.

Den norske ambassadøren i Spania, Torgeir Larsen, var svært godt fornøyd med presidentens tale og med den store oppmerksomheten fra spansk presse.

– Jeg synes presidenten kom med svært positive signaler. Han viste en uvanlig stor innsikt i, og interesse for, norsk teknologi og økonomi, og for å etablere et fruktbart samarbeid mellom Norge og Kanariøyene. Dette lover godt, sier han til Canariajournalen.

Sterk deltakelse

Seminaret arrangeres av Innovasjon Norge, den norske ambassaden i Spania og Proexca, et offentlig selskap som er knyttet til det kanariske departementet for økonomi og finanser. Seminaret er knyttet opp mot en avtale om tildeling av EØS-midler fra Norge til Spania, som ble undertegnet i Madrid 15. november.

Midlene skal være bidrag til sosial og økonomisk utjevning i Europa og til å styrke samarbeidet med 15 EU- og EØS-medlemsland i Sentral- og Sør-Europa. I avtalen som ble signert med Spania i dag er fornybar energi høyt prioritert

16 norske firma er representert på seminaret, de fleste med tilknytning til vind- og bølgekraft. Representanter fra Enova, Innovasjon Norge, den norske ambassaden i Spania, Det Spansk-Norske Handelskammer, og 37 spanske selskap og organisasjoner deltar også.

Teknologiske flaggskip

I forkant av seminaret besøkte deltakerne kanariøya EL Hierro, hvor de fikk et innblikk i det kombinerte vind- og vannkraftverket som skal bidra til at øya blir 100 prosent selvforsynt med fornybar energi.

Mandagens program inkluderte et besøk på universitetet i Las Palmas og individuelle møter med potensielle samarbeidspartnere i spanske firma.

15. november, som er siste seminardag, besøkes Innovamar i havnen i Las Palmas, en teknologisk marineplattform for Spania.

Siste post på programmet er besøk på det kanariske teknologiske instituttet (ICT) og Plocan, et teknologisenter som skal fungere som testfasilitet for marin teknologi. Der kan det bli aktuelt å teste norsk teknologi for vindkraft til havs og bølgekraft.

Interessert presse

Ambassadør Torgeir Larsen fikk mange spørsmål fra spansk og kanarisk presse etter åpningstalene. Foto: Hugo Ryvik.

Norske seminardeltakere

Den norske ambassaden i Spania

Det Spansk-Norske Handelskammer

Enova

Innovasjon Norge

Intentium

Langlee Wave Power

Marintek Sintef

Ocean Energy

Pelagic Power / W2 Power

Pontoon Power

RWPower

Solvind Prosjekt

Statoil

Sway

Wind Energy Nordic

Wind Cluster Mid-Norway