Eksminister fra Gran Canaria lansert som direktør i Verdensbanken

José Manuel Soria fra Gran Canaria, som i vår avgikk fra en ministerpost i den spanske regjeringen etter skatteparadis-avsløringer, er lansert som direktør i Verdensbanken av den fungerende regjeringen.

Spanias tidligere industri-, energi- og turismeminister Jose Manuel Soria, som motvillig gikk av i april, kan bli direktør i Verdensbanken. Foto: Partido Popular

Lanseringen ble gjort kjent på fredag.

I Panama Papers-saken ble det avslørt at Soria og hans bror hadde direktørposisjoner i selskaper som var registrert i skatteparadiser.

Etter noen dager der Soria ble stilt til veggs av den politiske opposisjonen og pressen, og hvor han kom med selvmotsigende utsagn i anledning avsløringene, gikk han av som minister med kommunikasjonsvanskeligheter som begrunnelse.

Soria vil få 226.000 euro skattefritt i lønn hvis han blir akseptert i stillingen, ifølge avisen Canarias Ahora.

Han vil i så fall bli en av 25 direktører i Verdensbanken som vanligvis møtes minst to ganger i uken for å blant annet innvilge lån og garantier, og diskutere nye politikker, budsjetter og strategier.

Avisen påpeker at Verdensbankens president Jim Yong Kim den 14. april, i forbindelse med Panama Papers-avsløringene generelt, uttalte at folk som driver med skatteunndragelser må være forsiktige.

Skatteunndragelser har en sterkt negativ innflytelse på kampen mot fattigdom, uttalte Kim.

Dagen etter gikk José Manuel Soria av fra sin ministerpost.

Verdensbankens etiske kode sier at organisasjonen skal holde en høy integritetsstandard, men har ikke noe spesifikt forbud mot bruk av skatteparadiser.

Det stilles imidlertid krav til en omfattende økonomisk rapport om direktørene og deres nærmeste  familie. 

Direktørene pålegges å holde høyeste integritetsstandard i sitt personlige og profesjonelle liv, følge prinsippene for godt styresett, og unnvike adferd som kan virke upassende eller diskreditere dem.

Panama Papers

Dokumenter fra det panamanske advokatfirmaet Mossack Fonseca er lekket til Süddeutsche Zeitung, som involverte International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) og etterhvert cirka 100 nyhetsmedier i en rekke land i tidenes største avsløringssak.

Saken gjelder penger gjemt i skatteparadis. 11,5 millioner dokumenter er lekket om 214 000 selskaper som er opprettet med hjelp fra Mossack Fonseca.

Tags