Canexit: Kanariøyene kan miste 150.000 britiske turister på grunn av Brexit

Hvis verdifallet for det britiske pundet mot euro, forårsaket av Brexit, fortsetter, kan Kanariøyene tape 150.000 britiske turister i 2017.

Playa del Ingles. Foto: Anders Gundersen

Det skriver forretningsforbundet i provinsen Santa Cruz de Tenerife (CEOE-Tenerife) i sin siste kvartalsrapport, omtalt i avisen El Diario.

Over fire millioner briter

Britene er den klart største turistgruppen på Kanariøyene. I år er det ventet over fire millioner briter, cirka en tredel av totalen.

Pundet har imidlertid tapt cirka elleve prosent verdi i forhold til euroen etter folkeavstemningen i Storbritannia, og det er ventet at pundet vil svekkes ytterligere.

Den Danske Bank markets tror at 1 euro vil koste 0,95 pund om et halvt år. I dag koster euroen cirka 0,85 pund.

Forretningsbanken BBVAs analyseavdelingen har kommet med en rapport denne uken som peker på at Brexit kan gi fem prosentpoeng lavere økonomisk vekst i brutto nasjonalprodukt på Kanariøyene.

Eksepsjonelt bra i 2016

Analytikerne mener imidlertid at Kanariøyene likevel vil få en vekst på 3,3 prosent i 2016, og Spania en vekst på 3 prosent.

2016 er i det hele tatt et eksepsjonelt år for turismen på Kanariøyene, mener CEOE-Tenerife. Kanariøyene drar fordel av at turister svikter reisemål som mange vurderer som mindre trygge enn før, slik som Egypt, Tunis, Tyrkia og Frankrike.

De viser til at devalueringen av pundet ennå ikke har gitt utslag i turisttilstrømningen fra Storbritannia, som ligger an til å bli svært stor den kommende vintersesongen.

Fra sommersesongen neste år vil imidlertid kursforskjellen gi større utslag, mener foreningen.

27.000 arbeidsplasser

BBVA-analytikerne anslår at det i løpet av 2016 vil være skapt 27.000 nye arbeidsplasser på Kanariøyene, noe som vil bringe arbeidsledigheten ned under 25 prosent for første gang siden 2008.

CEOE-Tenerife påpeker i sin rapport at veksten blir bremset av at det ennå ikke er noen ny regjering på plass – den kunne blitt på 4 prosent i år på Kanariøyene, og 5000 flere nye arbeidsplasser kunne blitt skapt.

Tags