Romjul med sanddis på Kanariøyene

Etter bare noen få dagers opphold, er det en ny omgang med sanddis i luften på Kanariøyene. 

Slik varsler Skyron at støvet vil ligge over Kanariøyene den 27. desember. Mørkere brunt indikerer tettere støvkonsentrasjon i luften. Ill: Aemet / Skyron / Canariajournalen.no

Dette er et værfenomen som heter Calima, og innebærer at sandstøv fra Sahara forflytter seg med luftstrømmene inn over Kanariøyene.

Klikk her for å se calimabilder

Når det er riktig tett calima, kan sikten bli sterkt redusert og folk med luftveisproblemer kan bli sterkt plaget.

Calimamodellen Skyron indikerer at det ligger calima i luften på alle Kanariøyene i dag, noe som også kan sees med det blotte øyet som en dis.

Ferdig 29. desember

Skyron varsler calima 120 timer frem i tid, og nå ser det ut til at den vil ligge fram til den 28. desember, for så å svekkes den 29. desember.

Skyron-varselet tyder på at calimaen blir moderat til sterk denne gangen.

Forrige calima var langvarig, og varte fra 30. november til 19. desember.

Sterk vind på lørdag og søndag

For lørdag 26. og søndag 27. desember har værinstituttet Aemet utstedt gult varsel for kraftige vindbyger på La Palma, nordsiden av Tenerife og nordsiden av Gran Canaria.

Vinden kan komme opp i sterk kuling i kastene.

Dette er calima

I gjennomsnitt er det 20 calimaer per år på Kanariøyene med varighet fra en dag til over en uke.

Calima er et unikt værfenomen der tørr og varm østavind blåser fra Afrika ut over Atlanterhavet og tar med seg sandstøv fra Sahara. Det fører til at temperaturen på Kanariøyene ofte, men ikke alltid, blir veldig høy.

Sandstøvet gjør at sikten kan bli dårlig, og støvet legger seg over alt. 

Høytrykk langt nord og lavtrykk i sør

Værfenomenet kan oppstå når det subtropiske høytrykket ligger langt nord, og det er lavtrykk sør for Kanariøyene. Det hender at det kommer nedbør samtidig med calimaen, men det skjer svært sjeldent.

Nyere forskning på værfenomenet, utført av det astrofysiske instituttet på Kanariøyene, IAC, har avdekket at det oppstår etter at det har vært perioder med fukt og regn i et geografisk område som går østover fra Atlanterhavet til Rødehavet.

Cirka to måneder etter fuktperioden begynner sandstøvet å blåse i retning Kanariøyene.