Ny omgang med sanddis på Kanariøyene
I dag er det calima, det vil si sandstøv fra Sahara i luften på Kanariøyene. Varslene tyder på at calimaen vil vare hele helgen.
Værinstiuttet Aemet utelukker ikke at det kan bli calima i dag på alle Kanariøyene. Calimamodellen Skyron indikerer calima fra 17. til 19. februar.
Måledata fra Gran Canarias sørside viser moderate mengder med støv i luften i formiddag.
Temperaturene stiger et par hakk fra i går mens calimaen varer og vil ligge et stykke opp på 20-tallet i kystområder på dagtid.
Den forrige calimaen på Kanariøyene varte uvanlig lenge og var til tider ekstremt tett. Calimaen startet rundt julaften og var ikke over før et godt stykke inn i januar. Vanligvis varer en calima fra en dag til en uke.
Dette er calima
I gjennomsnitt er det 20 calimaer per år på Kanariøyene med varighet fra en dag til over en uke.
Klikk her for å se calimabilder
Calima er et unikt værfenomen der tørr og varm østavind blåser fra Afrika ut over Atlanterhavet og tar med seg sandstøv fra Sahara. Det fører til at temperaturen på Kanariøyene ofte, men ikke alltid, blir veldig høy.
Sandstøvet gjør at sikten kan bli dårlig, og støvet legger seg over alt.
Partiklene kan også gi helseplager og være farlig for folk med luftveisproblemer. Det er særlig mennesker med astma, KOLS, lungefibrose og hjerte- og karsykdommer og som har influensa som er utsatte.
Ofte er det varmere jo høyere opp du kommer under en calima.
Høytrykk langt nord og lavtrykk i sør
Værfenomenet kan oppstå når det subtropiske høytrykket ligger langt nord, og det er lavtrykk sør for Kanariøyene. Det hender at det kommer nedbør samtidig med calimaen, men det skjer svært sjeldent.
Nyere forskning på værfenomenet, utført av det astrofysiske instituttet på Kanariøyene, IAC, har avdekket at det oppstår etter at det har vært perioder med fukt og regn i et geografisk område som går østover fra Atlanterhavet til Rødehavet.
Cirka to måneder etter fuktperioden begynner sandstøvet å blåse i retning Kanariøyene.
Insekter, bakterier og virus
Calimaer bringer ikke bare med seg sand, men også bakterier, virus, sopp, insekter, sporer og små, marine organismer. Eksperter skal ha talt over 150 typer bakterier i calima, og noen av disse kan være helsefarlige.
Av og til, når det er store insektplager der sanden kommer fra, følger det med insekter, slik som gresshopper.