Nå blir det både regn og sanddis samtidig på Kanariøyene

Det er ikke ofte det skjer, men fra tirsdag ettermiddag skal det skje igjen, ifølge værinstituttet Aemet: En kombinasjon av nedbør og calima, det vil si sanddis fra Sahara, på Kanariøyene.

Brun farge på kartet indikerer sandstøv i luften, de hvite strekene viser vindretningen. Illustrasjonen viser værsituasjonen om kvelden på tirsdag. Ill: Earth Nullschool/Canariajournalen

Calimaen innebærer at temperaturene, som har vært uvanlig lave de siste dagene, vil stige en del.

I dag, mandag, har det regnet en del i flere områder av Kanariøyene bortsett fra noen få steder som ligger lengst i sør.

I morgen er det særlig i nord at det er utsikt for nedbør, og det kan også bli kraftige vindkast, særlig på Tenerife.

Ifølge værmeldingene skal regnet vare ut dagen på tirsdag med opphold innimellom, men en del steder i nord, slik som i Arucas, Moya, Santa Brigida, Guia og Teror på Gran Canaria, er det meldt regn hver dag i en uke fremover.

 Sannsynligheten til at det vil regne på tirsdag på Gran Canaria er satt til 80-100 prosent av Aemet, avhengig av hvor på øya det er snakk om.

Calimaen ser ut til å komme fra en annen retning enn den vanligvis gjør, hvilket er fra øst, hvor Afrika og Sahara-ørkenen ligger.

Denne gangen har sandstøvet tatt en sving inn over det spanske fastlandet og kommer tilsynelatende nedover igjen til Kanariøyene fra nord. Det blir imidlertid etter alt å dømme ingen kraftig calima.

Tags