I kveld kan Sahara-sand komme sigende inn i luften over Kanariøyene

En ny calima, det vil si sandstøv fra Sahara, er på vei mot Kanariøyene og vil begynne å gjøre seg gjeldende i kveld, ifølge prognosene.

Slik vil sanddisen (brun farge) ligge over den sørlige delen av Kanariøyene i morgen, ifølge simuleringen til Earth Nullschool. De hvite strekene viser vindretningen.

Simuleringene til calima-modellen Skyron tyder på at calimaen vil vare over helgen og begynne å dempe seg, men ikke forsvinne helt, den 22. januar – med mindre vinden dreier mer mot nord:

Støvdisen ser tett ut like sør for Kanariøyene på simuleringen.

Mest på Gran Canaria

Det ser ut til at det er Gran Canaria som får den største konsentrasjonen av svevestøvet fra Sahara denne gangen.

Skyron-simuleringen strekker seg frem til klokken 12 den 24. januar, og viser at det da fortsatt vil være en del støv i luften på øygruppen.

Svevestøvvarselet fra Barcelona Dust Forecast Center strekker seg bare til 22. januar, men viser en lignende utvikling som Skyron for støvkonsentrasjon ved overflaten.

Hvis vinden skulle vise seg å dreie mot sør, vil svevestøvet imidlertid neppe sige inn over Kanariøyene.

I 2017 var det uvanlig mange og langvarige calimaer på Kanariøyene.

Sandfenomenet på Kanariøyene

I gjennomsnitt er det 20 calimaer per år på Kanariøyene med varighet fra en dag til over en uke.

Klikk her for å se calimabilder

Calima er et unikt værfenomen der tørr og varm østavind blåser fra Afrika ut over Atlanterhavet og tar med seg sandstøv fra Sahara. Det fører til at temperaturen på Kanariøyene ofte, men ikke alltid, blir veldig høy.

Sandstøvet gjør at sikten kan bli dårlig, og støvet legger seg over alt.

Partiklene kan også gi helseplager og være farlig for folk med luftveisproblemer. Det er særlig mennesker med astma, KOLS, lungefibrose og hjerte- og karsykdommer og som har influensa som er utsatte. 

Ofte er det varmere jo høyere opp du kommer under en calima.

Høytrykk langt nord og lavtrykk i sør

Værfenomenet kan oppstå når det subtropiske høytrykket ligger langt nord, og det er lavtrykk sør for Kanariøyene. Det hender at det kommer nedbør samtidig med calimaen, men det skjer svært sjeldent.

Nyere forskning på værfenomenet, utført av det astrofysiske instituttet på Kanariøyene, IAC, har avdekket at det oppstår etter at det har vært perioder med fukt og regn i et geografisk område som går østover fra Atlanterhavet til Rødehavet.

Cirka to måneder etter fuktperioden begynner sandstøvet å blåse i retning Kanariøyene.

Insekter, bakterier og virus

Calimaer bringer ikke bare med seg sand, men også bakterier, virus, sopp, insekter, sporer og små, marine organismer. Eksperter skal ha talt over 150 typer bakterier i calima, og noen av disse kan være helsefarlige.

Av og til, når det er store insektplager der sanden kommer fra, følger det med insekter, slik som gresshopper.

Dette bør du gjøre under sterk calima

Når calimaen blir riktig ille, pleier helsevesenet på Kanariøyene å anbefale at man unngår fysisk aktivitet utendørs, holder seg mest inne med dører og vinduer stengte, og drikker mye vann.

Under en calima er det økt fare for infeksjoner i pusteapparatet. Barn og folk med dårlig helse er mer utsatt.

Ofte blir du tørr i munnen og sår i halsen og øyene under en sterk calima. Du kan også få rar smak i munnen, og sterkere slimutvikling i nese og svelg enn vanlig.

Flere calimaer siden 1980-tallet

Ifølge Aemet har hyppigheten og intensiteten av calimaer på Kanariøyene om vinteren økt siden 1980-tallet.

Forklaringen skal ligge i at antisykloner ved Azorene har flyttet seg mot øst, noe som har medført en dobling i intensitet og hyppighet av calima i det subtropiske området i den østlige delen av Nord-Atlanteren, det vil si der Kanariøyene ligger.

Forandringen i Azorenes antisykloner øker angivelig intensiteten og frekvensen av vinder i Vest-Sahara og nordre Mauritania.

Tags