37 grader celsius og sand i luften på Gran Canaria

Varmebølgen slo til for fullt på Kanariøyene i går. På Gran Canaria ble det målt 37 grader i Tasarte på vestsiden av øya, og i sørøst er det redusert sikt på grunn av sand i luften.

Nå er det skikkelig hett på Gran Canaria, og sikten er redusert i sørøst på grunn av sandstøv i luften (calima). Foto: Hugo Ryvik

I tillegg blåste det kraftig med opptil stiv kuling i kastene i høytliggende strøk. I og med at det har vært en lang tørkeperiode, innebærer det at brannfaren er svært høy.

På flyplassen på Lanzarote ble det i går målt 36,5 grader på det nasjonale værinstituttet Aemets målestasjon, og i Agüimes og San Bartolome de Tirajana på Gran Canaria var det 36 grader.

Sandplage

Den varme luften kommer inn over Kanariøyene fra Afrika, og med luften følger det sandstøv fra Sahara, et værfenomen som heter calima.

Dette kan være ubehagelig og dessuten helsefarlig for folk som har luftveisplager fra før, særlig når calimaen er tett. Sikten kan også bli sterkt redusert under en calima.

Varmebølgen fortsetter

I går var calimaen særlig merkbar sørøst på Gran Canaria og på sørsiden av Fuerteventura og Lanzarote.

Aemet opprettholder gult varsel for temperaturer på 34 grader eller høyere til lørdag formiddag. Calimaen skal også fortsette til lørdag.

Klikk her for å se calimabilder

Dette er calima

I gjennomsnitt er det 20 calimaer per år på Kanariøyene med varighet fra en dag til over en uke.

Calima er et unikt værfenomen der tørr og varm østavind blåser fra Afrika ut over Atlanterhavet og tar med seg sandstøv fra Sahara. Det fører til at temperaturen på Kanariøyene ofte, men ikke alltid, blir veldig høy.

Sandstøvet gjør at sikten kan bli dårlig, og støvet legger seg over alt. 

Høytrykk langt nord

Værfenomenet kan oppstå når det subtropiske høytrykket ligger langt nord, og det er lavtrykk sør for Kanariøyene. Det hender at det kommer nedbør samtidig med calimaen, men det skjer svært sjeldent.

Nyere forskning på værfenomenet, utført av det astrofysiske instituttet på Kanariøyene, IAC, har avdekket at det oppstår etter at det har vært perioder med fukt og regn i et geografisk område som går østover fra Atlanterhavet til Rødehavet.

Cirka to måneder etter fuktperioden begynner sandstøvet å blåse i retning Kanariøyene.

Av og til, når det er store insektplager der sanden kommer fra, følger det med insekter til Kanariøyene, slik som gresshopper.

Flere calimaer siden 1980-tallet

Ifølge Aemet har hyppigheten og intensiteten av calimaer på Kanariøyene om vinteren økt siden 1980-tallet.

Forklaringen skal ligge i at antisykloner ved Azorene har flyttet seg mot øst, noe som har medført en dobling i intensitet og hyppighet av calima i det subtropiske området i den østlige delen av Nord-Atlanteren, det vil si der Kanariøyene ligger.

Forandringen i Azorenes antisykloner øker angivelig intensiteten og frekvensen av vinder i Vest-Sahara og nordre Mauritania.