Kanariøyene får 5,3 milliarder mindre å rutte med

Kanariøyenes finansminister anslår at øygruppen får redusert pengestrømmen fra den spanske staten med 700 millioner euro i år. I norske kroner er det nesten 5,3 milliarder.

Finansminister Javier Gonzalez Ortiz er dypt bekymret over de grove kuttene for Kanariøyene i årets spanske statsbudsjett. Foto: Gobernio de Espana.

Javier Gonzalez Ortiz, finansminister på Kanariøyene, advarer om at reduksjonene i årets statsbudsjett blir større de 322 millioner euroene som hittil er gjort kjent.

Statsbudsjettet fingranskes i dag og i morgen for å avklare alle detaljer om hvordan det vil slå ut.

Finansministeren peker på at det fortsatt er ikke navngitte områder som foreløpig ikke lar seg fastslå, og disse kan beløpe seg til 374 millioner euro til sammen.

Kvelende

Ortiz mener at budsjettet som er presenterte av den spanske regjeringen “kveler Kanariøyene og øygruppens økonomi”. Det forsvinner blant annet penger til utdanningsfasiliteter, veier, turistfasiliteter. og støtte til avsalting av vann.

Ortiz viser også til drastiske kutt i penger som skal gå til grunnleggende tjenester, det vil si helse, utdanning og sosialhjelp. Hele 322 euro forsvinner på dette området. Han mener at kuttene setter sosiale tjenester på Kanariøyene i fare.

Fornyelse av turistområder og nødvendige veiarbeider er bare to av flere områder som rammes av nedskjæringene.

Mindre penger per kapita

Ministeren kritiserer i tillegg det forholdet at gapet i statens investeringer per innbygger på Kanariøyene i forhold til landsgjennomsnittet øker fra 58 til 92 euro.

Den endelige godkjenningen av Spanias statsbudsjett for 2012 skal skje tidlig i juni. ,