Beryktet kanarisk lege avslørt i Panama papers

Legen Eufemiano Fuentes fra Gran Canaria, som tidligere er dømt i en mye omtalt dopingskandale, skal være knyttet til et selskap i skatteparadiset Bahamas.

Etter å ha blitt tiltalt for å være involvert i doping, begynte Eufemiano Fuentes å jobbe i gynekologiavdelingen på universitetssykehuset i Las Palmas i 2012. Nå har navnet hans dukket opp i Panama papers.-sammenheng. Foto: Hugo Ryvik

Selskapet, som het Codes Holding Limited, skal ha eksistert fra 1997 til 2006, avslører avisa El Mundo.

Fuentes navn skal ha dukket opp i selskapets sammenheng fra 2005 til 2006. Den kanariske advokaten Juan Jose Arencibia Rodriguez skal også være knyttet til selskapet.

Codes Holding Limited ble angivelig opprettet via Panama-advokatene Mossack Fonesca, ifølge Panama Papers-avsløringer i avisa El Confidencial og tv-stasjonen La Sexta.

Straffedømt i 2013

Dr. Eufemiano Fuentes ble i 2013 dømt til ett års fengsel for forbrytelser mot loven om folkehelse etter å ha bloddopet profesjonelle syklister.

Codes Holding Limited skal ha blitt avviklet kort tid etter at Fuentes ble pågrepet i denne saken.

I august 2004 skal selskapet ha overført 900 000 dollar som betaling for "Trout Investment Corp», et Panama-selskap som blir etterforsket for hvitvasking av penger gjennom kjøp av et hotellanlegg på Lanzarote, skriver El Mundo.

Eks-minister på tynn is

På fredag gikk Jose Manuel Soria fra Gran Canaria av som minister i den spanske regjeringen etter å ha blitt avslørt for å ha tilknytning til selskaper i skatteparadis.

Nye avsløringer om Soria har kommet i pressen hver dag de siste åtte dagene, og han har viklet seg inn i stadig nye selvmotsigelser i forsøkene på å bortforklare disse.

I gå la han i et intervju med El Mundo skylden på banken BBVA i London.

Kan ha forsøkt seg på et komplott

El Confidencial refererer til en ikke navngitt kilde i den spanske regjeringsbygningen som skal ha avslørt at Soria forsøkte å starte et komplott mot Spanias visestatsminister, Soraya Saenz de Santamaria.

Dette skal ha skjedd rett etter at den første avsløringen kom, og bærer skinn av at Soria kan ha forsøkt å skyve skylden over på en politisk rival, og bli kvitt rivalen i samme slengen.

Santana var nemlig en potensiell rival for Soria til å ta over etter statsminister Mariano Rajoy.

Soria skal ha forsøkt å få andre ministere som sto ham nær til å støtte ham i å beskylde visestatsministeren for å bruke Panama Papers i et kompott mot ham for å sette ham i et dårlig lys.

Graver dypt etter skattesnusk

Spanias finansminister, Cristobal Montoro, har beordret at Soria, hans to søsken og alle deres selskaper skal etterforskes av skattemyndighetene.

Fortsatt er det mange spørsmål som Soria ikke har svart på eller gitt unnvikende eller selvmotsigende svar.

Alt tyder på at kryssilden fortsetter med høy intensitet, og José Manuel Soria har tilsynelatende ingen skyttergrav å krype ned i.

Flere avsløringer i vente

Den første kanarieren som ble nevnt i Panama papers-avsløringene er hotellpampen Enrique Martinón fra Lanzarote. Flere avsløringer kommer temmelig sikkert i tiden fremover:

International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) skal angivelig publisere alle navn og firma i Panama papers-saken om cirka to uker og gjøre det søkbart.

For Spanias del skal det være snakk om minst 1200 selskaper, 558 aksjeinnehavere, 166 meklere og 89 personer i mottakerenden.

Panama papers

Dokumenter fra det panamanske advokatfirmaet Mossack Fonseca er lekket til  Sueddeutsche Zeitung, som involverte International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) og etterhvert cirka 100 nyhetsmedier i en rekke land i tidenes største avsløringssak.

Saken gjelder penger gjemt i skatteparadis. 11,5 millioner dokumenter er lekket om 214 000 selskaper som er opprettet med hjelp fra Mossack Fonseca.

 Aftenposten er det eneste norske mediet som ble invitert med i gravesaken.