Nødetatene møtes i dag for å vurdere om nødplan mot Leslie skal aktiveres

Nødetatene på La Palma, El Hierro, La Gomera og Tenerife skal møtes i dag, fredag ettermiddag, for å avgjøre om det er nødvendig å aktivere Kanariøyenes nødplan ved risiko for uønskede værfænomener (PEFMA).

Slik ser det siste estimatet ut i dag fra National Hurricane Center i Florida for Leslies utvikling og bane frem til tirsdag. H er orkan, hvit S på svart bunn tropisk storm, S på hvit bunn post-tropisk storm, D betyr at det ikke lenger er storm (under 63 km/t vindstyrke). Ill: NOAA.

Årsaken til at møtet blir holdt er at orkanen Leslie nærmer seg Kanariøyene, og at prognosene for stormens utvikling har endret seg slik at det nå er mer trolig at Kanariøyene blir påvirket.

Leslie kan gjøres seg gjeldende på de vestlige Kanariøyene fra helgen av som en svak tropisk storm, ifølge det nasjonale, spanske værinstituttet Aemet.

OPPDATERING KL: 13.20:

Det siste estimatet i dag fra National Hurricane Center viser at stormen fortsetter litt lenger i østlig retning før den dreier mot vest, og at den svekkes mer enn det som ble antatt tidligere i dag før den når Kanariøyene - og da kan stormen være redusert til kuling.

Svekkes på lørdag

Estimatet viser også at orkanen vil svekkes til tropisk storm på lørdag, før den eventuelt rammer Kanariøyene, videre til post-tropisk storm på søndag og stiv kuling på mandag.

Generaldirektoratet for sikkerhet på Kanariøyene skal ha varslet de fire øyrådene på de vestlige Kanariøyene og oppfordret til å være spesielt oppmerksom i løpet av de neste dagene, skriver avisen Canarias Ahora.

Dette med tanke på hvorvidt erklæringer om sivilbeskyttelse skal utstedes, og for å sikre at nødplanen PEFMAs forebyggende og operative tiltak raskt kan samkjøres med resten av beredskapsplanene.

Kaller det en zombiestorm

Værtjenesten AccuWeathers orkanekspert Dan Kottlowski kalte i dag at Leslie for en zombiestorm. Med det mener han en storm som ikke har en definert og forutsigbar kurs og utvikling.

Tags