Mangel på brannmannskap forsinket slukking av bilbranner

Da det natt til fredag oppsto brann i 26 biler i to gater i Jínamar på Gran Canaria, var det bare én person på vakt på brannstasjonen i La Mareta i Telde, fem minutter unna. Det manglet også personlig beskyttelsesutstyr.

Utbrente bilvrak i gaten i Jínamar. Foto: Bomberos de Gran Canaria

Det var derfor ikke mulig å rykke ut fra denne stasjonen, siden en utrykning krever minst tre personer, skriver brannmannskapets forening på Gran Canaria i en erklæring.

I stedet ba nødsentralen på Kanariøyene om utrykning fra brannstasjonen på industriområdet i Arinaga, noe som forsinket brannslukkingen med over 20 minutter.

I Arinaga, som ligger i Agüimes kommune, var det også få folk på vakt, og bare tre personer kunne rykke ut herfra. Det ble derfor i tillegg bedt om hjelp fra Las Palmas, hvor det også er en alvorlig personellmangel.

Brant helt ut

De 24 bilene som sto parkert etter hverandre i den ene gaten ble totalskadde i brannen. Brannene i to biler i parallelgaten ble begrenset av en innbygger og en politimann før brannvesenet kom frem.

40 kilo skum og 24.000 liter vann gikk med til brannslukking og nedkjøling.

Kritiserer øyrådet for ressursmangel

Brannmannskapets konsortium på Gran Canaria har i lang tid etterlyst flere brannmenn og mer personlig beskytelsesutstyr, og viser til at det lenge har vært personalmangel og utstyrsmangel på fire av de sju hovedbrannstasjonene på øya:

I Telde, Agüimes, Ingenio og Santa Lucia.

Det har i perioder også vært personalmangel på andre brannstasjoner, slik som i Mogán i sommer.

Ifølge brannmannskapet bør det være minst 16-18 personer med på en utrykning til en brann av den typen som oppsto i Jínamar, men det var bare fire som kunne rykke ut.

De hevder at problemet skyldes uansvarlighet fra øyrådets side. Det bør være 40-50 personer på vakt per dag og 240 ansatte på de sju brannstasjonenen i konsortiet, men det er bare 180, påpeker de i sin erklæring.

Politiet etterforsker årsaken til bilbrannene i Jínamar, og har i en Twitter-melding bedt innbyggere om å hjelpe til ved å informere.

Brannårsaken etterforskes

Ordføreren kaller det vandalisme, men det er foreløpig ikke kjent hva som er årsaken til at brannene oppsto, selv om det angivelig skal finnes indikasjoner på at de var påtent.

Kommunenes rådmann for sikkerhet er tidlig ute med å kalle det et bevisst angrep. Han sier til avisen La Provincia at det ikke er en isolert hendelse, og at det ikke er et oppgjør mellom parter siden det ikke er en, men 26 biler som har brent.

Bilbrannene i Frankrike

Påtenning av biler fikk stor medieoppmerksomhet under en serie sammenstøt mellom politi og ungdommer i Frankrike i 2005, hovedsakelig i Paris. Det hele startet med at to gutter på 15 og 17 år som gjemte seg for politiet i en transformatorkiosk etter et innbrudd døde av elektrisk støt.

Det fikk en ulmende konflikt mellom forstadsungdom og politi til å blusse opp. Samme dag som ungdommene døde ble 10-15 biler tent på, og senere ble det startet bilbranner andre steder også.

Natt til 4. november ble 500 biler satt i brann. Busser, skoler, politistasjoner, rådhus og to kirker ble også satt i brann under opptøyene.

Den siste tiden har påtenning av flere biler i Sverige vært i medienes oppmerksomhet.

På Kanariøyene er det ikke uvanlig at det oppstår bilbranner av tekniske årsaker, mye på grunn av at det varme klimaet får gummipakninger og slanger til å tørke inn, sprekke opp og smuldre bort slik at det oppstår drivstofflekkasjer.

Sosiale problemer

Jínamar ligger som en forstad til Las Palmas i Telde kommune. Det bor 30.000 mennesker der, og Jínamar sliter med en sosialpolitikk som ikke fungerer, sier Santa Marrero, grunnlegger av nabogruppen Entre Amigos og gammel sosialaktivist, til La Provincia.

Det har vært hyppige tilfeller av narkotikakriminalitet og småkriminalitet rapportert av politiet i området.

Jínamars dystre fortid

Jímamar har en mørk og tragisk fortid fra borgerkrigen.

Mange Franco-motstandere ble brutalt henrettet ved at de ble kastet ned i et 70 meter dypt vulkankrater i Jinamár, eller utfor en høy klippe og ned i havet.

Det er anslått at flere hundre lik ligger i bunnen av krateret.

Tags