Kanariøyene skal etablere en bedre overvåking og varsling av været

Neste år starter oppbyggingen av en meteorologisk overvåking på Kanariøyene som skal gi eksakte værdata også lokalt, og føre til bedre værmeldinger.

Folk titter på flomvann i Puerto de Mogan. Foto: Hugo Ryvik

27 atmosfæriske sensorer og radarer skal installeres av det offentlige eide selskapet Grafcan i løpet av to år. Budsjettet er på 600 000 euro, skriver den regionale regjeringen i en pressemelding.

Den lokale orografien kan gi store lokale variasjoner i været på Kanariøyene, og dagens værmeldingene er derfor ikke alltid spesielt treffsikre på lokalt nivå. Typisk er det mindre nedbør, tørrere luft og varmere på lesiden av fjellene, og det blåser mest fra nord og nordøst.

Departementet for territorialpolitikk, bærekraft og sikkerhet på Kanariøyene står bak initiativet.

Grafcan skal begynne med å implementere et datahåndteringssystem som skal analysere nettverkene av eksisterende meteorologiske sensorer for å identifisere nøyaktig hvilke steder de nye sensorene bør plasseres på hver enkelt kanariøy.

Dataene fra disse sensorene skal kompletteres med tilgang til satellittinformasjon gjennom European Centre for Medium Range Weather Forecast (ECMWF) og European Organization for Exploration of Meteorological Satellites (EUMETSAT).

Tags