Mafia vasket penger på Gran Canaria

“The Corporation”, en kubansk mafia med sete i Miami, USA, vasket penger fra kriminell virksomhet på Gran Canaria i flere år.

Ill: 123RF Stock Photos

En bankansatt i Moya nord på Gran Canaria skal ha åpnet 17 kontoer i tre banker for å vaske penger fra gambling, svindel og utpressing for mafiaen, skriver Laprovincia.es.

Sju selskap ble etablert for å ta seg av hvitvasking gjennom investeringer. Investeringene ble gjort i eiendommer på Gran Canaria, blant annet flere i Las Palmas og en gård i Mogan. Personlige lån ble utstedt for å føre penger tilbake til gjengmedlemmer i USA.

Ratifiserte dommen

I mars i fjor ble en dom avsagt i rettsvesenet etter at hvitvaskingen var avslørt. Nå har høyesterett ratifisert dommen.

Virksomheten startet ifølge Laprovincia i 2001, da en av mafiasjefene, som er født på Kuba, besøkte sin tremenning på Gran Canaria, hvor han var født (i Moya). De to la en plan for hvordan penger fra mafiaen skulle hvitvasket.

Jobbet i bank

Tremenningen ble ansatt i Banca March, og opprettet seks bankkontoer der og i to andre banker. Pengevaskingen pågikk frem til 2006.

Da Guardia Civil kom på sporet ble pengeflyten fulgt fra Miami, men bankmannen på Gran Canaria fikk de ikke kjennskap til før senere.

For å røyklegge virksomheten og gi den et legitimt skjær, ble det etablert sju selskap. På Gran Canaria ble de tre selskapene Procanamer, Corvo Negocios og Mogán Negocios startet. To andre selskap ble etablert i Panama, og to i USA.

Pengene ble sendt til Gran Canaria fra skatteparadis som Panama, Sveits og Nederlandske Antillene til selskapene på Gran Canaria. De 17 bankkontoene ble åpnet i Banca March, Banco Pastor og Caja de Ahorros del Mediterráneo.

Toppene tatt i Miami

I 2004 ble alle lederne i ligaens organisasjon i Miami pågrepet.

Bankmannen på Gran Canaria åpnet da nye kontoer og bedrifter i et forsøk på å skjule alle koblinger til mafiaen, som hadde fått alle sine ressurser låst av domstolene i Florida.

To millioner i en bag

To år senere fant Guardia Civil tre bager i en leilighet i bydelen Siete Palmas i Las Palmas, hvor bankmannen bodde med sin kone.

Bagene inneholdt over to millioner euro. Leiligheten var blant eiendommene som mafiaen hadde investert i.

Bankmannen ble dømt til tre års ubetinget fengsel for hvitvasking av nesten tre milliarder dollar gjennom eiendomskjøp og finansielle transaksjoner.