Denne regionen kan bli rollemodell for de fremtidige Kanariøyene

Nabokommunene Agüimes, Ingenio og Santa Lucía de Tirajana, sørøst på Gran Canaria, har på 25 år løftet seg fra dyp fattigdom til å bli en rollemodell for bærekraftig utvikling på Kanariøyene.

På sørøstsiden av Gran Canaria blir det satset på god vannforsyning, fornybar energi, selvforsyning, landbruk, miljø, kultur, klimarelatert industri og nå også landsbygdturisme. Foto: Hugo Ryvik

Mange vil naturlig nok tenke turisme når Kanariøyene og bærekraftig utvikling blir nevnt i samme setning. For samveldet sørøst, som er Agüimes, Ingenio og Santa Lucía, har imidlertid turismen foreløpig hatt mindre betydning.

Lutfattig region

For 25 år siden var de tre kommunene blant de aller fattigste i Spania, og kjent som «Fattigdomstriangelen».

En sterk satsing på ren energi, vannforsyning, landbruk og industri er nøkkelordene for den utviklingen som har brakt sørøst-regionen opp i teten av de kanariske regionene.

De tre kommunene får i dag 45 prosent av kraftforsyningen fra vindkraft, mer enn noen annen region på Kanariøyene, skriver avisa Canarias Ahora.

Styrket vannforsyningen

Landbruket har vokst seg sterkere ved at vannforsyningen er sikret gjennom bygging av reservoarer, distribusjonsrør, avsaltingsanlegg og samkjøring av forsyningsnettet i de tre kommunene.

Regionen bruker i dag også i stor grad renset avløpsvann til vanningsformål i landbruket.

Gode på resirkulering

Den er i tillegg klart best i Spania på resirkulering, og er blant de regionene som har flest utplasserte avfallskonteinere per innbygger på Kanariøyene, i Spania og i Europa.

Resirkuleringen er dobbelt så høy som gjennomsnittet på Kanariøyene.

Startet samvelde i 1990

Samveldet «Mancomunidad Suroeste» ble etablert i 1990 på bakgrunn av at det var stor vannmangel i Agüimes, Ingenio og Santa Lucía.

På den tiden hadde befolkningen kun tilgang på kommunal vannforsyning to ganger i uken.

Utviklingen i befolkningen startet imidlertid allerede på 1970-tallet.

Da begynte mennesker å strømme til fra andre kommuner for å jobbe i landbruket, mye på grunn av en sterkt økende tilstrømming av turister lenger sør på Gran Canaria og lave eiendomspriser i sørøst.

Unge mennesker fremmet forandring

Flere unge mennesker som var ivrige på å forandre situasjonen kom inn i kommuneledelsene og politisk styre, og disse pekte snart ut vannforsyningen som det første de måtte gripe tak i.

Mange private vannreservoarer i kommunene ble etter hvert ekspropriert, og forsyningsnett og vannreservoarer bygd, hvilket var et stort økonomisk løft for kommunene.

I 1993 ble de i stand til å finansiere et anlegg for avsalting av sjøvann, som i dag står for mye av vannforsyningen. Siden starten er 158,4 millioner kubikkmeter avsaltet vann produsert.

Raffinerer avløpsvann

Deretter kom anlegg for behandling av avløpsvann slik at vannet kan brukes i landbruket. Hittil er 87,6 millioner kubikkmeter vann blitt raffinert på denne måten.

Opplysnings- og holdningskampanjer, sammen med et progressivt prissystem der overforbruk gir høyere pris på vannet, har ført til at befolkningen er mer bevisste på sitt vannforbruk.

Fornybare ressurser og selvforsyning

Samveldet Sørøst har en klar og tydelig satsing på fornybare naturressurser og miljø.

Målet er å sikre et verdig liv for innbyggerne gjennom å utnytte fornybare ressurser, først og fremst solen, vinden og havet, til å forbedre økonomien i regionen.

Størst på vindkraft

Kanariøyenes største vindpark, og en av verdens største vindturbiner (5 megawatt i dag, snart 8 megawatt) er i drift i Arinaga, som ligger i Agüimes kommune. Totalt er det 51 megawatt installert vindkraft i regionen, nok til å dekke 45 prosent av kraftbehovet.

Kommunene har nylig tilrettelagt for videre utbygging gjennom installering av nye transformatorstasjoner og distribusjonssentraler.

100 prosent fornybar energi

Siden 2002 har samveldet vært med i det europeiske charteret for bærekraftige byer, «Charter of European Cities & Towns towards Sustainability», også kaldt "Aalborgcharteret" i og med at det ble etablert i Aalborg i 1994.

I 2005 startet samveldet en ambisiøs plan for bærekraftig utvikling der målet er at 100 prosent av kraftforbruket skal dekkes av fornybar energi.

Det er kanariøya El Hierro i ferd med å få til etter at et kombinert vind- og vannkraftanlegg ble satt i drift i fjor, men i Agüimes, Ingenio og Santa Lucia blir dette et betydelig større løft i og med at det bor langt flere mennesker der enn på El Hierro.

Mer avsalting av vann

Ifølge denne planen skal hele vannsyklusen for sørøstsiden, inkludert alle husholdninger i de tre kommunene og deler av husholdningene i nabokommunen San Bartolome de Tirajana, det vil si over 130 000 mennesker, få dekket strømbehovet med fornybar energi i løpet av 2015.

Et nytt avsaltingsanlegg med en kapasitet på 5000 kubikkmeter vann per dag skal bygges, og nye, innovative vindkraftsystemer skal implementeres. Tiltakene skal også gi over 300 arbeidsplasser.

Andre fornybare energikilder, slik som solkraft, geotermisk energi og biomasse er også med i den bærekraftige utviklingen.

Med dette kan regionens over 800 hektar med eksporterbare avlinger, det vil si hovedsakelig tomater og agurker, og det voksende arealet for oliven og olivenolje, effektivisere produksjonen med hjelp av renere og billigere kraft.

Vil ha mer bygdeturisme

Nå har de tre kommunene rettet blikket mot turisme, som tidligere har fått lite oppmerksomhet.

Nye tiltak skal få fart på fotturisme og annen såkalt rural turisme, som tilsvarer norsk bygdeturisme. Annen aktiv turisme er også på blokka, først og fremst dykking og vindsurfing, som det er svært gode forhold for.

Klimarelatert industri

Det fins også store industriområder i samveldet. I tiden fremover blir det lagt vekt på å få mer miljø- og klimarelatert industri.

Et prosjekt ved navn Apremac blir snart satt i gang. I dette samarbeider samveldet med Cape Verde om å utnytte lokale ressurser til å utvikle bærekraftige sektorer innen bioteknologi, vann og energi.

Et annet prosjekt, Islhagua, skal styrke kapasiteten og evnen til å forvalte vannressursene på Kanariøyene.

Samvirket har også tatt del i en rekke europeisk prosjekter og vunnet mange priser, særlig knyttet til håndtering og utnytting av avfallsvann.

Kommunene arrangerer dessuten årlig et internasjonalt seminar om bærekraftig utvikling i regionene.

Viser vei for Kanariøyene

Ordføreren i Agüimes, Antonio Morales, har stor tro på at utviklingsplanen til Samvelde Sørøst vil stå modell for resten av Kanariøyene.

På den måten kan de bidra til at å redusere den høye avhengigheten av importert, fossil energi, det vil si diesel til dieselkraftverkene, som råder på Kanariøyene i dag.

Tags