Vann kan bli opptil 50 prosent dyrere på Kanariøyene

Subsidier for avsalting av vann er fjernet i det spanske statsbudsjettet for 2013. Det betyr at vannet kan bli opptil 50 prosent dyrere enkelte steder på Kanariøyene.

I bygningen til høyre på bildet ligger et avsaltingsanlegg for Tauro på Gran Canaria, hvor turistanlegget Anfi Tauro ligger. Foto: Hugo Ryvik.

Beslutningen er urettferdig og viser at den spanske regjeringen mangler forståelse for Kanariøyenes situasjon, sa den kanariske regjeringens talsmann, Martin Marrero, på en pressekonferanse i går.

En betydelig økning av vannprisene som følge av at subsidiene er fjernet ble varslet i går av Kanariøyenes forening for vanndistribusjon, Acegua.

Verst for de fattige

Marrero mener at dette rammer de fattigste familiene på Kanariøyene hardest.

Han oppfordrer den spanske regjeringen til å endre statsbudsjettet slik at subsidiene for avsalting fortsetter, skriver nyhetsbyrået Efe.

Gap på 17 millioner euro

I 2008 var subsidiene fra staten til avsalting av vann på Kanariøyene nesten 17 millioner euro.

Tre år senere, i 2011, fikk Kanariøyene bare 9,7 millioner euro i subsidier. I 2012 ble det kuttet ned ytterligere til 4,9 millioner euro, og for 2013 er det fjernet helt.

I 1985 ble avsaltet vann subsidiert med nesten 50 cent per kubikkmeter på Kanariøyene, i 2012 er det nede i 12 cent.

70 prosent av kostnadene for å produsere ferskvann er elektrisk kraft.

Vannet på Kanariøyene er allerede dyrest i Spania. Nå blir forskjellen til prisene på fastlandet enda større, sier generaldirektøren for industri på Kanariøyene, Juan Antonio León, i en pressemelding.

Kanariøyene er avhengig av avsalting

75 prosent av vannet til konsumenter på Gran Canaria er avsaltet sjøvann. På El Hierro, Lanzarote og Fuerteventura er alt vannet som forbrukes avsaltet sjøvann.

På Tenerife er andelen 40 prosent, mens La Palma og La Gomera klarer seg uten avsalting.

Store prisforskjeller på ferskvann

Det fins 334 avsaltingsanlegg på Kanariøyene.

I 2011 ble det produsert 102 millioner kubikkmeter ferskvann i disse. Over halvparten ble produsert på Gran Canaria.

Prisen på ferskvann varierer sterkt mellom øyene. På La Gomera er det cirka 0,30 euro per kubikkmeter, og på Lanzarote er det oppe i 2,50 euro per kubikkmeter i dag.