Over 30.000 arbeidsplasser er forsvunnet i byggebransjen på Kanariøyene

Siden 2010 har antallet ansatte i byggeindustrien på Kanariøyene gått tilbake fra cirka 72.000 til 39.600.

Bygningsarbeider på Gran Canaria. foto: Hugo Ryvik

Det er en nedgang på 45 prosent, viser tall fra offisielle arbeidsmarkedsundersøkelser.

I 2007, midt i byggeboomen og rett før den økonomiske krisens startet, jobbet over 100.000 mennesker i byggebransjen.

Så mange blir det neppe igjen de nærmeste årene, men den siste tiden har det vært en gledelig nedgang i arbeidsledigheten i bransjen på grunn av økende byggeaktivitet på Kanariøyene.

Forbedring siden 2015

 Ansettelsestallene var på topp i siste kvartal av 2016, falt med 19 prosent igjen i første kvartal i år, trolig på grunn av en nedgang i offentlige byggearbeider og tok seg opp igjen i andre kvartal.

Antallet ansatte begynte å stige i midten av 2015, men har gått opp og ned fra kvartal til kvartal. Nå håper bransjen på en mer stabil, oppadgående kurve i tiden fremover.

8,2 prosent opp

De siste tolv månedene har antallet ansatte i byggebransjen økt med 8,2 prosent, men ledigheten i bransjen er fortsatt 25,8 prosent, 1,2 prosent høyere enn for ett år siden.

Det kommer av at antallet personer som søker jobb i bransjen har økt mer enn antallet ansettelser.

Arbeidsledigheten på Kanariøyene var på det meste oppe i tett på 30 prosent, og ligger fortsatt på cirka 25 prosent. Turistindustrien og byggeindustrien er de eneste sektorene med riktig mange ansatte på Kanariøyene, og har derfor stor påvirkning på arbeidsledighetstallene.

Mens turistindustrien har hatt en fin vekst i antall ansatte de siste to årene, har laber byggevirksomhet vært den største bremseklossen for en raskere vekst i arbeidsmarkedet. 

Tags