Advarer mot fare for ras i brannrammede områder

Brannen i Artenara og Tejeda sentralt på Gran Canaria og Telde og Ingenio øst på øya er fortsatt ikke slukket, selv om de kom under kontroll i går. Øyrådet advarer i dag mot rasfaren.

Det er ikke my grønt å se i de brannherjede naturområdene i Artenara og Tejeda. Foto: UME

Mange trær er svidd av i bratte områder, hvor bakkemassene dermed mangler mye av støtten.

I tillegg er det pøst på enore mengder vann som kan gjøre massene ustabile.

Brannene har fortsatt status som nødsituasjon nivå 2, hvilket blant annet betyr at det er mange kjøretøy og personell i området, og etterslukking pågår.

Se film av brannskadene fra luften

Gran Canarias øyråd  oppfordrer derfor i en kunngjøring i dag på Twitter folk om å holde seg unna de brannrammede områdene slik at de ikke utsetter seg selv og andre for fare.

Dessuten for at de ikke skal være til hindring for de som jobber med brannbekjemping, opprydding og demobilisering.

Jo mer trafikk det er i området, dess mer risiko er det, skriver øyrådet i Twitter-meldingen.

Alle fritidsaktiviteter, rekreasjons-, fest-, turist- og sportsaktiviteter er fortsatt forbudt, skriver nødsentralen i en Twitter-melding i dag.

 Det anbefales å unngå transport av mennesker og kjøretøy, og redusere dette til kun det som er strengt nødvendig i idet berørte området og  den fastsatte sikkerhetssonen.

Faren for em oppblussing i brannområdene er fortsatt til stede. Særlig fordi en varmebølge er på vei inn  over Kanariøyene med varslede temperaturer på opptil 42 grader.

Det er vanlig at det ulmer nede i bakken i røtter i dagevis etter slike storbranner. Ulmingen kan spre seg langs røttene mange meter og blusse opp igjen over bakken.

Derfor vil etterslukkingen trolig fortsette i flere dager fremover.

To eiendommer med bolighus og frukthager i El Majuelo ble ødelagt av brannen i Tejeda. Ingen flere hus gikk tapt, og det er ikke rapportert om personskader.

1164 hektar ble rammet i Artenara, Tejeda og Galdar kommune, og 164 hektar i Telde, Ingenio og Agüimes. Ti hektar er en kvadratkilometer.

Over 2000 mennesker ble evakuert i alt. Alle har fått vende tilbake til sine hjem.

Tags