37 varmebølger på 44 år på Kanariøyene

I dag starter den varslede varmebølgen i Spania, som ikke rammer Kanariøyene like hardt som fastlandet.

Fra i dag av er det spesielt hett i Spania. Myndighetene har sendt ut advarsler. Foto: Canariajournalen

Siden 1975 har det vært 91 varmebølger i Spania, og 37 har rammet Kanariøyene.

Den lengste varmebølgen på Kanariøyene de siste 44 årene inntraff 28. august 1976 og varte i to uker sammenhengende, skriver avisen Canarias En Hora, som refererer til data fra værinstituttet Aemet.

40 av Spanias provinser ble rammet.av denne hetebølgen. På Kanariøyene kom det flere hetebølger samme år, og det totale antallet dager kom opp i 26.

Sommeren 2017 var det hele fem hetebølger på til sammen 26 dager i Spania, og i 2016 og 1991 var det fire.

Siden 2000 har det kun vært ett år uten hetebølger på Kanariøyene. På 1990-tallet var det.fire og på 1980-tallet sju.

Over store deler av det spanske fastlandet og andre deler av Europa ligger det an til å bli varmebølge denne uken, ifølge værmeldingene, men Kanariøyene får det ikke ruktig like hett denne gangen.

Likevel kan det bli opptil 35 grader i innlandet, ifølge værindtituttet Aemet. På fastlandet, blant annet i Madrid, kan det bli over 40.

Mange omtaler særlig varmt vær som varmebølger, men meteorologer definerer visse kriterier som må innfris for at det skal kalles varmebølge.

Blant annet må må både dagtemperatur og nattetemperaturligge over et bestemte nivåer i et fastsatt antall dager på rad.

Disse verdiene fastsettes i forhold til det som er normalverdier i ulike områder.

Aemets definisjon på en varmebølge er minst tre sammenhengende dager der minst ti prosent av målestasjonene måler unormalt høye maksimaltemperaturer i minst 95 prosent av tiden i forhold til det normale for området.

Det kan derfor strengt tatt ikke kalles en varmebølge før det har gått minst tre døgn og målingene er registrert, hvis man skal være pirkete. Selv om det er varslet sterk varme i flere påfølgende dager og det er høy sannsynlighet for en hetebølge.

Normaltemperaturen varierer sterkt fra område til område i Spania, slik at terskelen for det som kalles unormale temperaturer også varierer. Det er avviket fra det normale som er avgjørende.

Terskelen for unormalt høy temperatur i Baskerland er derfor for eksempel en helt annen enn i Andalucia.

På Kanariøyene er det seks målestasjoner på de seks største øyene som brukes til å fastsette terskeltemperaturen, og i hele Spania 137.