33 prosent flere nødtelefoner om vold mot kvinner i april
Nødsentralen på Kanariøyene har fått 33 prosent flere oppringninger om vold mot kvinner under portforbudet i april.
736 slike nødsamtaler ble registrert i april, en økning på 183 fra april i fjor, ifølge data fra hjelpetjenesten for kvinner som er ofre for kjønnsbasert vold, SAMVV 112.
Dette viser hvordan innestenging forsterker faren for kvinner som bor sammen med overgripere, sier Kika Fumero, direktøren for likestilligsinstituttet på Kanariøyene, ICI, i en pressemelding.
Det pekes på at disse kvinnene har større problemer med å be om hjelp siden de er hjemme med overgriperen hele dagen. Når de får sjansen til å ringe, må de umiddelbart flykte fordi livene deres er i fare, understreker Fumero.
Krisesenteret for voldsutsatte kvinner, DEMAs, har hatt en økning på 31 prosent i april.
SAMVV har koblet inn DEMAs ved 143 anledninger i april. 51 kvinner har blitt innkvartert i krisesentrenes boliger.
SAMVV mottok 1180 oppringninger i april, 130 flere enn i april 2019.
Over 2000 telefonhenvendelser har kommet siden nasjonal alarmtilstand ble erklært med virkning fra 15. mars.
458 henvendelser gjaldt fysisk vold. 560 gjaldt psykisk vold.
De fire første månedene i år har ICI gitt en halv million euro i støtte til 74 kvinner som er ofre for kjønnsbasert vold. Hver kvinne får en engangsutbetaling tilsvarende seks måneders ledighetstrygd fra dette fondet. Dette kan i spesielle tilfeller økes til to års ledighetstrygd.
Et initiativ som kalles Maske-19 er startet i Spania der kvinner som er utsatt for kjønnsbasert vold kan varsle om dette i hemmelighet ved å oppgi et kodeord på apoteker.
Over 16 000 apoteker er med på ordningen. På Kanariøyene har 18 kvinner varslet på denne måten for å få beskyttelse mot voldsutøvere.
Norge, Frankrike, Italia, Tyskland, Storbritannia, Argentina, Colombia, Chile, Mexico, Kapp Verde, Uganda, Australia og flere andre land skal ha vist interesse for dette varslingssystemet.
ICI har også fremmet en sikkerhetsplan for ofre for kjønnsbasert vold under portforbudet med tiltak som kvinnene kan gjøre for å beskytte seg.
Det blir også beskrevet hva andre i offerets omgivelser kan gjøre for å hjelpe hvis de mistenker kjønnsbasert vold.
ICI har også en app, Redvican, og en blogg for kvinner som er voldsofre.