Matkultur på Gran Canaria
Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria.
God tilgang på kjøtt, fisk, skalldyr, frukt, grønnsaker og krydderplanter av høy kvalitet bidrar til å gi det kanariske kjøkkenet et høyt kulinarisk nivå.
Mange av de beste rettene er så enkle og billige å tilberede at de gjerne kan nytes til hverdags.
Potetkjendis
Mest kjent utenfor Gran Canaria er nok de sterkt saltede, rynkete småpotetene papas arrugadas, gryteretten ropa vieja, suppen escaldón de gofio, og de røde og grønne kanariske mojosausene.
Andre populære retter er conejo en calmorejo, laget av kjøtt, fiskeretten vieja sancochada, mandelsausen bienmesabe, og desserten huevos mole (eggerøre).
Ingrediensen gofio er en viktig bestanddel i mange kanariske retter.
Den har røtter fra urbefolkningens tid, og fremstilles av malt hvete eller mais. Gofio brukes i alt fra kaffe, supper og hovedretter til desserter som flan de gofio.
Fra havet
I havet rundt Gran Canaria fins det et stort utvalg av fiskeslag.
Mange av de tradisjonelle rettene tilberedes med fisk. Blant disse er caldo de pescado (fiskesuppe) og tollos, hvor haikjøtt er hovedingrediens.
Vieja er en stedegen kanarisk fisk som brukes mye.
Andre fiskeslag som ofte fins på menyen er sama, cherne, mero og tunfisk.
Skalldyr står ofte på menyen.
Blekksprut og krabber i forskjellige varianter og den kanariske langustinen brukes i mange kanariske retter.
Kjøttretter
Kjøtt fra kanin, kylling og gris er mest brukt i tradisjonelle, kanariske matretter.
Ofte marinert eller brukt i gryter. Storfekjøtt og geitekjøtt blir også mye brukt.
Eksempler på gode kjøttretter er carne cochino en adobo (marinert gris), conejo en salmorejo (marinert kanin), mi baifito (geitekilling), og rancho canario (kjøttstuing).
Kaldskåret kjøtt spises det mye av på Gran Canaria.
Flere småbedrifter på øya fremstiller pølser med hjelp av gamle resepter. Blant de mest kjente er de søte blodpølsene og de hvite og røde chorizoene fra fjellbyen Teror.
Grønnsaker
Grønnsaker blir gjerne brukt i supper. Mest populær, og svært smakrik, er potaje de berros, som tilberedes med karse.
Karse er i det hele tatt en mye brukt ingrediens i kanarisk mat.
En annen grønnsakvariant er calde de millo (maissuppe), som lages med tomater, løk og søtpoteter.
Tomater dyrkes i stort omfang i flere varianter på Gran Canaria. De rødeste typene er søte og svært saftige.
Blant andre grønnsaker som dyrkes og brukes mye i matretter er gresskar, squash og grønne bønner.
Oster
Osteproduksjonen er stor på Gran Canaria, og ostene holder høy kvalitet. Oster fra Gran Canaria har vunnet priser i internasjonale og nasjonale konkurranser.
Råvarene er geitemelk, kumelk eller sauemelk, eller en blanding av disse.
Produksjonen skjer både for hånd og industrielt.
Geografisk deles osteproduksjonen inn i fire klimasoner, hver med sin egenart: sør og øst, fjellene, nord og de indre delene av Gran Canaria.
Blant de mest særpregede er Queso de Flor fra Guía.
Den lages av kumelk og sauemelk iblandet en blå tistelblomst på et flettverk av bambusrør i grotter med lav fuktighet.
Krydder
Aromatiske urter og krydder brukes i stor utstrekning i kanariske varmretter, sauser og marinader.
Mest brukt er timian, laurbærblad, paprikapulver, safran, oregano, persille, mynte, anis og fennikel.
Bakverk og søtsaker
Brødproduksjon er ansett som et viktig håndverk på Gran Canaria, og flere kommuner har sine spesielle brød.
Agüimes-brødet er for eksempel kjent for å være spesielt godt.
Brødpudding (pudin de pan) er en god, tradisjonell rett.
I julen er det vanlig å servere bakverk fylt med søtpoteter eller gresskar.
Moya er kjent for sine sukkerkaker og marengs.
Marsipan og mandelsausen bienmesabe produseres mest i fjelltraktene.
I La Aldea de San Nicolas lages syltetøy av tomater, papaya, mango og kaktusfrukt.
Tropiske frukter
Klimaet på Gran Canaria er velegnet til dyrking av tropiske frukter som avokado, bananer, mango, papaya osv.
Mest av alt dyrkes bananer, både vanlige ”EU-bananer” og små, krumme, brunprikkede og søte ”kanaribananer”.
Banan brukes i flere retter, slik som stekt banan, banan med gofio og panert banan.
En herlig dessert er ovnsbakt banan med sjokolade og mint) platanos al horno con ganache de chocolate y hierbahuerto.
Kanarisk vin
Selv om viner fra Kanariøyene i liten grad eksporteres og er lite kjent i Skandinavia, fins det mange gode viner fra øyene.
På Gran Canaria fins det flere vinprodusenter som lager viner av høy kvalitet.
Noen av disse har en svært særpreget smak.
De mest utbredte sortene er negra común, negramoll, tintilla, moscatel, negra malvasía og listan.
De fleste vinrankene kom til øya før vinlusen ødela de europeiske vinfeltene.
Viner fra Monte Lentiscal-distriktet i de indre delene av øya er unge, aromarike og med utpreget fruktsmak.
Viner som er merket med Gran Canaria som opprinnelsessted produseres andre steder på øya. Også disse er stort sett unge og har smak av frukt.
Spanjolene startet vinproduksjon på Kanariøyene allerede på 1400-tallet.
Fra midten av 1500-tallet til 1700-tallet ble mye av vinen eksportert til England, Nord-Europa og spanske og portugisiske kolonier i Afrika og Amerika.
På 1600-tallet var de mest hyllede vinene kjent som malvasia eller kanarivin.
På grunn av politiske konflikter med England ble det laget byråkratiske og administrative hindringer som gjorde at eksporten døde nesten helt ut på 1800-tallet.
Nå er kanariske viner sakte i ferd med å gjenerobre sin tidligere status.
I dag kan du smake på og kjøpe viner i noen av produsentenes vinkjellere, eller du kan besøke vinmuseet Casa del Vino i Santa Brigida.
Kanarisk rom
Rom produseres i store mengder på Gran Canaria. Produksjonen startet på den tiden øya var en stor sukkerprodusent.
En spesiell honningrom (ron de miel) er populær og serveres ofte som matsmelter etter måltidene på restaurantene.
I tillegg lages kakaolikør, kaffe- og hasselnøttlikør, og bananlikør. I mindre skala pågår lokal produksjon for hånd av forskjellige likører noen steder på øya.
Matfakta
Gran Canaria Ecologica (økologiske matvarer)
Vinhuset
Casa Museo del Vino
Adresse: C/ Calvo Sotelo 26, Santa Brígida