ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 23. JANUAR 2015 - SIST ENDRET 03. MARS 2022
Utsikt fra åsryggen over Puerto de Mogan sørvest på Gran Canaria. Foto: Frifot forlag

To lettgåtte fotturer fra Puerto de Mogán

Puerto de Mogán er godt kjent for de fleste som har vært på Gran Canaria noen ganger. Selv om man ikke har bodd på hotell her, har de fleste gjerne tatt en dagstur hit med bil, buss eller båt.

ANNONSE

Klikk her for å se bildeserie fra fotturen.

Stedet ligger fint til ved utløpet av Mogán-dalen, omgitt av bratte åsrygger mot øst og vest. Her tar turistanleggene plutselig slutt.

Videre mot vest er det mange mil med uberørt kystlinje til Playa de la Aldea på vestkysten.

Opp til fyrtårnet

Den lette turen vi skriver om i dag, fører opp til fyrtårnet på åsryggen vest for tettstedet. Fra 100 meters høyde på toppen av den stupbratte klippeveggen er det mulig å skue ned på havnen og den sjarmerende bebyggelsen i et fugleperspektiv.

Turen er spesielt fin å ta sent på ettermiddagen når solen bader kystlinjen i et helt spesielt lys.

En lengre tur fører opp over vide åsrygger gjennomskåret av grunne raviner. Terrenget er åpent, forlatt og øde. Ikke mange andre vandrere finner veien opp til målet for turen.

Med bil eller buss

Med bil, følg GC-1 til motorveien slutter nord for Puerto de Mogán. Videre mot venstre (sørover) inn mot sentrum.

Sving inn til venstre etter 1 kilometer langs Calle La Maleza. Parker langs gaten eller på en av de store parkeringsplassene på begge sider av denne. Gå tilbake til rundkjøringen, turene starter her.

Med buss, ta rute 01, 32 eller 33 til Puerto de Mogán. Rute 01 følger kystveien GC-500 på hele strekningen, og går ikke innom de sentrale delene av Playa del Inglés eller Maspalomas.

Rute 32 er ekspress fra Playa del Inglés og Maspalomas som bare går mandag til fredag. Den kjører motorveien direkte fra Cruce Pasito Blanco til Puerto de Mogán.

Rute 33, som bare går i helgene, kjører som rute 32, men forlater motorveien allerede før Arguineguín og følger kystveien videre.

Gå av på holdeplassen Lomo Quiebre, 700 meter sør for rundkjøringen ved bensinstasjonen i krysset mellom GC-500 og GC-200.

Med båt

Fra Arguineguín, Anfi del Mar og Puerto Rico er det også mulig å ta båt til Puerto de Mogán.

Dette tar en god del lengre tid enn bussen, og er mye dyrere. Men det er et godt alternativ å ta båt en vei og bussen den andre veien.

To selskaper trafikkerer ruten, noe som gjør at det er avganger cirka hver halvtime.

Merk at i Puerto Rico legger selskapene til på forskjellige plasser, henholdsvis i vestenden og øst for stranden.

Fra kaien i Puerto de Mogán, gå opp gjennom sentrum og følg hovedveien fra taxiholdeplassen vest for stranden opp til rundkjøringen der turen starter (en drøy kilometer fra kaien).

Starten er lik

Fra rundkjøringen ved Lomo Quiebre, følg en smal asfaltvei vestover opp mot åsryggen (går man i den andre retningen fra rundkjøringen, kommer man til Cordial-hotellene).

I det veien svinger mot høyre blir den bredere, med dårlig vedlikeholdt veidekke. Passér en bom. Skilt angående privat eiendom gjelder bare bilkjøring.

Følg den brede veien bratt opp åssiden i vide svinger. Etter 1,5 kilometer fører veien gjennom en skjæring og flater ut på toppen av åsryggen.

Valgets kvaler

De som ikke ønsker å ta begge turene, må her gjøre et valg.

For den korte varianten ut til fyrtårnet, gå til venstre på en kjerrevei som følges en snau kilometer ut til fyrtårnet. Kjerreveien går over i en sti ikke lenge før fyrtårnet er nådd.

Panoramautsikt

Fra fyrtårnet, følg en sti østover til noen telekommunikasjonsmaster. Rett sør for mastene finnes et stort jernkors. Herfra er det flott utsikt ned mot Puerto de Mogán.

Fortsett videre nordover langs stien, nær kanten av åsryggen.

Denne følges langs høyre (østre side) av åskammen med panoramautsikt ned mot Mogán-dalen fram til veien som ble fulgt på vei ut.

Strandliv eller fysisk fostring

De som ikke har behov for mer trim følger samme vei tilbake, totalt cirka 5 kilometer og under en og halv times gange.

Har man ønske om å bare gå den lengste turen, eller å ta begge turer, følges asfaltveien vestover til et dalsøkk i første venstresving cirka 200 meter etter porten.

I all ensomhet

 Gå her til høyre på en smal kjerrevei, som etter et kort stykke med betongdekke får et steinete grusunderlag. Følg veien opp gjennom det øde terrenget de neste drøye 5 kilometerne.

En vandring her oppe er en helt spesiell opplevelse når det trekker opp til uvær og truende skyer skaper en mystisk stemning. Ikke et hus er å se.

Småbruk i ruiner

Snaut 5 kilometer fra porten passeres ruinene av Casa de los Judios, et gammelt småbruk fra 1800-tallet.

Det må ha vært et ensomt liv her opp i høyden, ikke rart at plassen for lengst er forlatt.

Majestetisk utsikt vestover

Fortsett rundt enden av dalen og videre sørvestover 700 meter til veien går nær kanten av fjellryggen sør for Alto del Cuevón.

Det er her flott utsikt ned i Veneguera-dalen, mot øde fjellkammer i vest, samt nordover mot Inagua- toppen og naturreservatet Pajonales.

Returalternativ

Den enkleste veien tilbake er å returnere samme vei, totalt cirka 17 kilometer og rundt 4 timers gange hvis turen ut til fyrtårnet utelates.

Det er imidlertid mulig å fortsette på kjerreveien drøyt 4 kilometer til asfaltveien påtreffes vest på Llanos del Castillete.

Ta her til venstre og følg denne snaut 5 kilometer tilbake til porten på toppen av åsryggen.

Detaljert rutebeskrivelse, inkludert nøyaktige tids- og avstandsangivelser underveis finnes i vår bok, «Fotturguide Gran Canaria Sør», sammen med mange bilder.

Bilister med svarteper også denne uke

Siden vi holder oss langs kysten, er det lite å by på for bilturister, annet enn å ta en dagstur langs kystveien GC-500 til Puerto de Mogán.

Parker som beskrevet i innledningen, og følg gangveien inn til sentrum forbi Cordial-hotellene.

God runde for syklister

Har man sykkel med gode dekk, er det bare å følge den lange turen opp til vendepunktet etter drøyt 8 kilometer, og så fortsette langs den alternative ruten for fotturen som beskrevet ovenfor.

Dette gir en flott rundtur på totalt rundt 20km, med en høydeforskjell på opp mot 700 meter.

Les også

En tøff vandring fra Taurito til Tauro

En behagelig rusletur langs kysten sørvest på Gran Canaria

Fottur i høyden over Arguineguín-dalen til Cruz Blanca

En vandring på bortgjemte stier ovenfor Fataga

Tøff fottur i Barranco de Pilancones

En vandring med sand mellom tærne i Maspalomas

Vi vandrer fra Arguineguín-dalen til Mogán-dalen

Fottur til Korset, Norskeplassen, Sukkertoppen og Puerto Rico

En dramatisk vandring opp Barranco Hondo

En rusletur i Arinaga og til toppen av Montaña de Arinaga

Fottur fra Mogán-dalen til Montaña de Tauro

Vi vandrer til Playa de Veneguera

Vi vandrer fra Tasarte til Mogán

Vandring på Gran Canaria

Kanariøyene er inne på vandringstoppen i Spania

Vi vandrer i Santa Lucía

ANNONSE

Fotturserie fra Gran Canaria sør

Frifot Forlag har gitt ut en vandreguide med 27 fotturer i den sørlige delen av Gran Canaria. Forfatterne av boken skriver hver uke denne vintersesongen artikler om fotturene for Canariajournalen.no.

ANNONSE
ANNONSER