En rusletur i Arinaga og til toppen av Montaña de Arinaga

For de som syntes forrige ukes tur til Montaña de Tauro var i overkant tøff, vil kanskje vårt turforslag i Arinaga denne uken falle mer i smak. Selv om turen er ganske lett og relativt kort, venter mange overraskelser selv her. 

Av: Pål H. Gjerden og Emma Arthur redaksjonen@canariajournalen.no

De som virkelig helst vil ha en avslappende spasertur, kan jo la være å gå opp til toppen av Montaña de Arinaga.

I Arinaga er det lokalbefolkningen som råder grunnen, og det er ingen spor av masseturisme å se. Dette er ikke en gammeldags landsby, men en sjarmerende moderne småby.

En flott gangvei uten sjenerende biltrafikk i nærheten fører langs sjøkanten og gir en avslappende avslutning på vandringen.

Til starten

For å komme til starten, kjør langs motorveien mot Las Palmas. Ta av i avkjørsel 25 (Arinaga / Agüimes), og kjør østover til den store parkeringsplassen nær havkanten i nordenden av Arinaga.

Med buss, ta rute 25 direkte fra Faro Maspalomas og Playa del Inglés. Bussen tar cirka 1 time fra Faro Maspalomas og 50 minutter fra de sentrale deler av Playa del Inglés.

Fra turiststedene lenger vest, ta rute 01 og bytt for eksempel på holdeplassen i San Agustín. Fra endeholdeplassen i Arinaga, fortsett videre rett fram nordøstover 600 meter til parkeringsplassen som nevnt ovenfor.

Restaurert fyrtårn

Fra parkeringsplassen er første mål lett å få øye på – det fint restaurerte fyrtårnet som ligger ensomt til på en høyde ovenfor klippene. Dette er nylig flott restaurert til en kostnad av nesten 80 000 Euro.

Anlegget stammer fra 1897, med et moderne tårn reist i tillegg i 1985. Fyrvokterboligen, som også nylig er satt i stand, er tenkt tatt i bruk som restaurant og fiskerimuseum.

Gå i skyttergrav

Fra fyrtårnet følg veien ned til et veikryss. Ferden går deretter rett opp mot toppen av Montaña de Arinaga på en kjerrevei.

Det er ingen problemer å finne veien da toppen er treløs, og reiser seg som en pyramide opp fra sletten. Halvveis opp fjellsiden dukker plutselig en avstengt tunnel opp som passeres til venstre.

Så skjærer en dyp grop seg i retning mot toppen. Denne ser mistenkelig menneskeskapt ut, og minner aller mest om en skyttergrav. Og det er faktisk nettopp det det er.

I begynnelsen av andre verdenskrig fryktet Franco-regimet en alliert invasjon, og satte derfor i gang arbeid med å befeste toppen. Skyttergraven fører i sikksakk nesten helt opp til toppen og er en spennende rute å følge.

Utsikt i alle retninger

Når denne ender, er det kort vei over fjellgrunn til det høyeste punktet. Fra toppen av Montaña de Arinaga er det vidstrakt utsikt over slettelandet og opp mot fjellene i vest.

Toppen og det omkringliggende landskapet er for øvrig siden 1987 et naturreservat, og skjermet for utbygging.

Det tett bebygde området rundt Vecindario lenger sørvest på sletten virker mikroskopisk i forhold til de grønne og nesten folketomme åsene som leder blikket opp mot fjellene i det fjerne.

Returen går langs en grusvei som slynger seg ned forbi en forfallen militær bygning. Å være stasjonert her på denne forblåste fjellskråningen, må ha vært trist. Trøsten må ha vært at barene i Arinaga ikke var alt for langt unna hvis det var mulig å få perm.

Opplev strandpromenaden

Herfra bærer det rett fram ned tilbake til parkeringsplassen der turen startet. Men vandringen er ikke slutt. Selv de som ellers ikke liker byvandringer, vil sikkert sette pris på rundturen gjennom Arinaga.

Følg den brede strandpromenaden ut til et monument på en ubebygd, flat pynt. Her er ingen trengsel av turister, vanligvis er det knapt en sjel å se.

Rett etter monumentet, gå ned trapper mot sjøkanten. Restaurant «Hornos de la Cal» rett til venstre er en enestående lokasjon for lunsj, med et stort utvalg av fersk fisk og bord bokstavelig talt i sjøkanten. Restauranten er bygd inn i klippene i noe som før var en kalkbrenningsovn, derav navnet.

Kalkbrenning

Til høyre etter trappen finnes flere andre gamle kalkbrenningsovner, med informasjonstavler om denne industrien. Statuen av en arbeider utenfor en av ovnene gir et hint om at dette ikke var en jobb for sveklinger. Arinaga var for øvrig en av de viktigste plassene på Gran Canaria for kalkbrenning.

Turen fortsetter på en flott anlagt gangvei langs lave klipper foran bygningene i sjøkanten, uten sjenerende biltrafikk i nærheten.

Den steinete, men sjarmerende hovedstranden der det også finnes et par restauranter passeres. Ingen smakløse turistbutikker eller souvenirsjapper er å se. Ute i sjøen sees en evig badegjest, en av de mange skulpturene som satt opp langs ruten.

Når strandpromenaden slutter, går returen langs gater noen kvartal inn fra havkanten tilbake til utgangspunktet. Totalt tid snaut 3 timer, distanse cirka 10 kilometer.

Detaljert rutebeskrivelse, inkludert nøyaktige tids- og avstandsangivelser underveis finnes i boken Fotturguide Gran Canaria Sør, sammen med mange flotte bilder. Her er også tatt med nøyaktig beskrivelse av adkomst med buss eller bil.

Kjekt reisemål for biltur

Arinaga er også et godt turmål for de som vil se seg rundt med bil. De fleste vil sette pris på å rusle langs strandkanten og gjennom byen, som har en helt annen atmosfære enn turiststedene i sør.

Og for å få litt spenning på returen, hvis det ikke er for sent på dagen, anbefales en lang omvei tilbake sørover.

Fra Vecindario, kjør videre forbi Sardina og langs GC-65 mot Santa Lucia. Det bærer snart bratt opp åssiden og videre høyt opp over den mektige Barranco de Tirajana.

Veien er smal med mange krappe svinger så gjennomsnittshastigheten blir ikke høy.

Stopp gjerne i Santa Lucia, landsbyen som er senteret i kommunen av samme navn.  Denne strekker seg for øvrig som en smal tarm forbi Vecindario helt ut til havet ved Pozo Izquierdo sør for Arinaga.

Ned fra fjellet via Fataga

Videre forsetter turen opp dalen til San Bartolomé de Tirajana, og ned den dype Fataga-dalen til sørkysten. Til tross for at dette er den eneste hovedveien opp i fjellene fra sør, og svært trafikkert også av turistbusser, mangler det ikke på krappe svinger og bratte partier.

En liten advarsel er på sin plass:

De som ikke liker smale veier som balanserer på smale fjellhyller over dype avgrunner bør holde seg unna strekningen sør for Arteara, der veien klatrer ut av dalen. Vi har mer enn en gang blitt sittende i kø skapt av en vettskremt turist som ikke har turt å rygge for å slippe busser eller lastebiler forbi.

I ett tilfelle måtte en av oss personlig ta over rattet for å hjelpe en stakkars sjel som var stiv av frykt, ellers hadde vi kanskje blitt stående til neste dag.

Fint for syklister

Ukens turmål er så absolutt å anbefale for de som har sykler som også tåler noe annet enn asfalt. Det er en fin rundtur på humpete kjerreveier rundt toppen av Montaña de Arinaga.

Litt asfalt må man regne med til å begynne med, fram til fyrtårnet er nådd. Turen er ikke spesielt lang, men de eventyrlystne kan greie å komme seg nordover helt til El Burrero, ved sørenden av flyplassen.

Totalt er det snakk om opp mot 20 kilometer.

Fotturserie fra Gran Canaria sør

Frifot Forlag har gitt ut en vandreguide med 27 fotturer i den sørlige delen av Gran Canaria. Forfatterne av boken skriver hver uke denne vintersesongen artikler om fotturene for Canariajournalen.no.

Tags