ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 03. JANUAR 2014
Andreas Bjørndal holder kurs på Gran Canaria om Egypts mysterier. Foto: Privat
Andreas Bjørndal holder kurs på Gran Canaria om Egypts mysterier. Foto: Privat

Trekker linjer mellom Egypt og Kanariøyene

Egypt-kjenneren Andreas N. Bjørndal forteller om fellestrekk mellom kulturen i Egypt og på Kanariøyene under et kurs om Egypts mysterier i Arguineguin lørdag og søndag.

ANNONSE

Bjørndal forteller at er flere linker mellom Kanariøyene og Egypt.

– Mange mener at Atlantis var opphavet til den egyptiske kulturen, og den mest sannsynlige teorien om plasseringen av Atlantis er i Atlanterhavet mellom Nord-Afrika og Amerika, altså i nærheten av Kanariøyene, sier han.

Byggrester på havets bunn

Mye er sagt og skrevet om Atlantis, og det meste er teorier og spekulasjoner. Bjørndal peker på at det er funnet rester av store byggverk i stein på bunnen av Atlanterhavet, blant annet ved Azorene og utenfor Egypt.

– Det viser at det har vært ting som har forsvunnet i havet. Jeg anser det som ganske sannsynlig at Atlantis har eksistert, og det er ikke usannsynlig at det lå ved Kanariøyene eller at Kanariøyene var en del av Atlantis.

Egypterne hadde en veldig høyt utviklet kultur fra starten av, og gjennomgikk en plutselig oppblomstring. Det er derfor sannsynlig at kulturen deres kom fra et annet sted, understreker han. Atlantis kan ha vært opphavet til denne kulturen, mener han.

Berberlinken

En annen knytning mellom Egypt og Kanariøyene er berberne, som var spredd over hele Nord-Afrika opp til Siwa-oasen, hvor den egyptiske kulturen sto sterkt.

– Berberne regnes som det mest naturlige opphavet til urbefolkningen på Kanariøyene. Hulemalerier i Sahara fremstiller mennesker med lys hud og med blondt hår. Disse kan ha vært opphavet til berberne, egypterne og urbefolkningen på Kanariøyene, mener Bjørndal.

Han trekker fram at det er mange fellestrekk mellom det berbiske språket og språket til urbefolkningen på Kanariøyene.

Mumifisering

En tredje knytning mellom Egypt og Kanariøyene er mumifiseringen av de døde. Dette utviklet egypterne til en kunstart med seremonier som varte i opptil 100 dager.

På Kanariøyene var prosedyren enklere, men prinsippet med tørking, innpakking og bevaring av de døde var det samme.

Den egyptiske kulturen er preget av mystikk, magi, forsvunnet teknologi, dyp visdom og vakker kunst, skriver Bjørndal i beskrivelsen av kurset.  Ord som arm, hytte og port i det norske språket kommer fra egyptisk.

Kirkens og de hemmelige brorskapenes ritualer, den pytagoreiske læresetning, og røttene som kabbala har i Egypt, er andre ting han berører i kurset.

– De gamle egyptere hadde kunnskaper om mennesket, naturen og universet som vi i dag kan lære mye av.

Fordypet seg i temaet

Andreas N. Bjørndal har mastergrad i homeopati og en akupunkturutdannelse. Han har studert og arbeidet med den jødiske læren kabbala og egyptologi siden midten av 1970-årene, og har jobbet som guide og reiseleder på flere turer til Egypt. De siste årene har han holdt flere foredrag om temaet.

– Jeg vil gjerne gi nordmenn som oppholder seg på Gran Canaria et kulturtilbud som bryter med det de vanligvis gjør mens de er på øya, sier han.

Kurset blir holdt på den norske skolen i Arguineguin.

Klikk her for mer informasjon om kurset.

ANNONSE

Musikk- og kulturfestival i Santa Brígida

26.04.2019 12:00 - 27.04.2019 22:00

Festival de Música y Cultura Amazigh, en musikk og kulturfestival i bydelen La Atalaya i Santa Brígida
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE