ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 25. FEBRUAR 2013
Flyplassen på Gran Canaria har to rullebaner. Den planlagte tredje skulle ligge på andre siden av motorveien. Foto: Hugo Ryvik.
Flyplassen på Gran Canaria har to rullebaner. Den planlagte tredje skulle ligge på andre siden av motorveien. Foto: Hugo Ryvik.

En tredje rullebane er helt i det blå for flyplassen på Gran Canaria

De to rullebanene på flyplassen på Gran Canaria har kapasitet til å ta tre ganger så mye flytrafikk som i dag. En tredje rullebane kommer derfor tidligst på tale etter 2030.

Opprinnelig var det meningen at byggingen av den tredje rullbanen skulle starte i 2011 og bli ferdig i 2015.

Det var basert på at flytrafikken ville øke til over 145 000 fly og 15 millioner flypassasjerer i 2011.

Langt mindre trafikk enn beregnet

Antallet endte på 10,5 millioner passasjerer i 2011, og falt til 9,8 millioner i 2012.

I 2012 håndterte flyplassen på Gran Canaria 100 390 fly. Det er det laveste antallet på ti år, skriver Teldeactualidad.com.

De to eksisterende rullebanene har kapasitet til å ta tre ganger så mange fly, ifølge utviklingsdepartementet på Kanariøyene.

Derfor blir det ikke noe av en planlagt bygging av en tredje rullebane på minst 17 år.

Kostbar bygging

En investering på 1100 millioner euro for en tredje rullebane er også ekstra tung å bære i disse krisetidene. Det har nok veid tungt når avgjørelsen om å utsette byggingen ble tatt.

I forrige måned bestemte den statlige flyplassoperatøren Aena at rullebane nummer tre i hvert fall ikke kommer før etter 2030.

Kan ta 60 fly i timen i dag

De to eksisterende rullebanene kan klare 55-60 fly per time, men fly kan ikke ta av og/eller lande samtidig fordi avstanden mellom rullebanene er for liten (800 meter).

Den nye rullebanen skulle ligge på andre siden av motorveien i forhold til dagens flyplass. Derfor ville det blitt nødvendig å bygge om motorveien.

Rullebane nummer tre skulle ta 80 fly per time. Lengden skulle bli den samme som de to eksisterende rullebanene, tre kilometer.

Landsbyer må ble fjernet for å gi plass

Landsbyene Ojos de Garza og Las Puntillas ligger i veien for rullebane tre. Der bor det 1000 familier som blir nødt til å finne seg et nytt sted å bo hvis rullebanen blir realisert.

Innbyggerne har ligget i tvist med Aena siden flyplassplanene ble kjent.

Da planene for ekspropriering kom på bordet i 2008, startet en lang kamp i rettssalene for at innbyggeren skulle få betalt det de mente at boligene var verd, og for at myndighetene skulle finne et nytt sted for dem å bo.

Etter at det ble kjent at byggingen blir utsatt, har striden blusset opp på nytt.

Beboerne hevder at de lever i usikkerhet i alt for lang tid, og at de er bundet på hender og føtter. Ikke får de solgt boligene, og ikke kan bruke penger på en oppussing som kan være helt bortkastet.

Ny flyplassterminal klar i år

For tiden pågår det bygging av en ny terminal og nye parkeringsplasser på flyplassen.

Disse arbeidene skal etter planen være ferdige i august i år.

ANNONSE

Jazzfestival på Kanariøyene

05.07.2019 19:00 - 21.07.2019 18:00

MUSIKK: Jazzfestivalen “Festival Internacional Canarias Jazz & Más” blir holdt på forskjellige arenaer på Kanariøyene:
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE