ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 14. OKTOBER 2014
Privat utleie av ferieboliger faller mellom flere stoler i lovverkene på Kanariøyene, og er i mange tilfeller ulovlig. Illustrasjonsfoto: Hugo Ryvik
Privat utleie av ferieboliger faller mellom flere stoler i lovverkene på Kanariøyene, og er i mange tilfeller ulovlig. Illustrasjonsfoto: Hugo Ryvik

Varsler streik for å forsvare utleie av ferieboliger på Kanariøyene

Foreningen Fecao varsler at de vil gå til streik i desember for å forsvare utleie av ferieboliger på Kanariøyene.

Ferieboliger som småfirmaer og private leier ut på Kanariøyene omfatter mellom 50 000 og 60 000 enheter, men er ikke regulert i turismeloven av myndighetene på Kanariøyene, og er heller ikke dekket av utleieloven.

Derfor er slik utleie i mange tilfeller betraktet som ulovlig av de kanariske myndighetene, og straffes med høye bøter.

Dette er et spørsmål som berører mange kanariske familier som har utleie som en viktig inntektskilde, men også mange nordmenn og andre utlendinger som eier bolger på Kanariøyene.

Øker kraftig

Utleievirksomheten fortsetter i stadig større omfang, selv om den blir betraktet som ulovlig og kan straffes med høye bøter.

Fra januar til august i år økte antallet turister som valgte å bo i slike ferieboliger på Kanariøyene med ni prosent fra samme periode i fjor til 860 000, skriver Canarias7.es

Denne utleieformen er også i vekst på verdensbasis, godt hjulpet av utleieplattformer på nett, slik som Airbnb og Home Away.

5000 underskrifter

Fecao (Federación Empresarial canaria de Ocio y Restaurantes), som representerer små og mellomstore bedrifter som driver i restaurant- og fritidssegmentet, har samlet inn 5000 underskrifter på et opprop for å få denne utleieformen inn i legale former. Nå varsler de streik i desember hvis ikke myndighetene møter deres krav, skriver Laprovincia.es.

Fecao hevder at utleiene er et alternativ til alt-inkludert-pakker på hoteller, som de mener påfører små og mellomstore bedrifter på Kanariøyene et tap i omsetning på 40 prosent fordi gjestene bruker lite penger utenfor hotellene.

I årets andre kvartal skal én av tre turister som oppholdt seg på Kanariøyene ha valgt alt inkludert-pakker.

Får ikke svar 

Asociación Canaria del Alquiler Vacacional (Ascav), en forening for utleiere av ferieboliger, viser til at Kanariøyenes president, Paulino Rivero, har lovet å ta opp spørsmålet om legalisering og komme fram til et lovutkast innen året er omme.

Foreløpig er det ingen tegn til at det vil skje, hevder de på sine Facebook-sider. Møter med viseturistminister Ricardo Fernandez skal foreløpig ikke ha resultert i noen tilbakemeldinger.

Nå frykter foreningen at ingen ting vil skje før denne vintersesongen for turismen er over.

Ascav leverte i mai over 19 000 underskrifter på et opprop til støtte for utleieformen til presidenten på Kanariøyene

15 000 euro i bøter på Tenerife

Ascav viser til at et ferskt eksempel på Tenerife, der utleiere ble ilagt til sammen 15 000 euro i bøter av turistdepartementet fordi de blant annet manglet en klagebok for gjestene.

Siden 2011 er det utstedt 7500 bøter på opptil 60 000 euro til utleiere av ferieboliger på Kanariøyene. 

ANNONSE

Internasjonal soulfestival i San Agustin

26.07.2019 18:00 - 28.07.2019 22:00

MUSIKK: Maspalomas Costa Canaria Soul Festival arrangeres på San Agustin-stranda sør på Gran Canaria. Gratis inngang.
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE