ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 25. MARS 2015
Dette grønne fjellet, kalt Fuente de los Azulejos, ligger i Venerguera-området litt vest for Mogan på Gran Canaria, og skal være et av sporene etter det eksplosive vulkanutbruddet. Foto: Hugo Ryvik
Dette grønne fjellet, kalt Fuente de los Azulejos, ligger i Venerguera-området litt vest for Mogan på Gran Canaria, og skal være et av sporene etter det eksplosive vulkanutbruddet. Foto: Hugo Ryvik

Voldsomt vulkanutbrudd skapte gigantisk krater på Gran Canaria

Gran Canaria er den eneste av Kanariøyene hvor et kjempekrater er skapt av et enormt, eksplosivt vulkanutbrudd for 14 millioner år siden.

Vulkanens «fotavtrykk» er å finne i dag i Agaete-ravinen, Risco Verde, Veneguera, Arguineguin-ravinen og Mogan-ravinen langs vestsiden av Gran Canaria, sier biologen Sergio Socorro i et intervju med nyhetsbyrået Efe.

Blågrønt fjell

Her finner du blågrønne steinlag, blant annet i en fjellvegg ved Veneguera, og under denne Gran Canarias første lag med basalt.

En eksplosjon av magma skal ha blitt blåst hurtig, kanskje i løpet av to timer, opp til overflaten og spredd seg som en flammende steinsky over øya.

28 ganger 12 kilometer

Vulkankrateret Caldera de Tejeda har et omfang på 28 ganger 12 kilometer. Bare halve krateret gjenstår i dag, resten har kollapset.

Når magmakammeret var tømt ut over Gran Canaria, kollapset det og sank.  

I den prosessen oppsto en bestemt type stein, full av hvite krystaller og rosa striper og bånd. Dette blir kalt ignimbritt og er svært sjeldent.

Koniske vulkaner

Koniske grøfter ble skapt på øya med senterpunkt cirka to kilometer under havoverflaten.

Dette dannet etter hvert det tidligere senterpunktet på Gran Canaria. Ny magma som ble presset opp skapte koniske vulkaner.

Sergio Socorro skal holde foredrag om "Den vulkanske katastrofen på Kanariøyene" på museet for natur og menneske på Tenerife førstkommende fredag. 

ANNONSE

Folkefest i Arguineguin og Puerto de Mogan

06.07.2019 18:00 - 29.07.2018 21:55

FOLKEFEST: Fiestas del Carmen
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE