ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 30. DESEMBER 2010 - SIST ENDRET 19. MARS 2015
Fakta om Gáldar
Gáldar. Foto: Hugo Ryvik

Gáldar: Urbefolkningens hovedstad.

Gáldar var et hovedsete for guanartemen, urbefolkningens konge, på Gran Canaria. 

ANNONSE

Fakta om Gáldar

Fakta om Gáldar

Kommune og by nordvest på Gran Canaria.

Areal:

42,6 km2

Innbyggere:

24 209 (2014)

Høyeste punkt:

Verdt å se:

Cueva pintada.

La Guancha.

Barranco Hondo de Abajo.

Pinos de Gáldar.

Santiagokirken.

Rådhuset.

Plaza Grande.

Puerto de Sardina.

Hoya de Pineda.

Shopping:

Ost, kjøtt, fisk og grønnsaker i salgshallen.

Håndverk.

Spise ute:

Fisk i Puerto de Sardina.

Aktiviteter:

Dykking.

Skogsvandring.

Byvandring

Folkefester:

Fiesta del Carmen (i midten av juli).

Næringsliv:

Landbruk, handel og turisme

Turistinformasjon:

www.galdar.es.

Tlf: +34 928 895 855.

turismo@galdar.es.

Calle Plaza de Santiago 1.

Øya hadde to guanartemer som hersket over hvert sitt område. Det andre hovedsetet lå i Telde. Byen har mange kulturminner fra tiden før 1400-tallet. Den viktigste og mest kjente er den grotten Cueva Pintada, som har vel bevarte grottemalerier.

Museet Parque Arqueológico de la Cueva Pintada ligger midt i sentrum av byen, og er verd et besøk. Det arkeologiske området La Guancha ute ved kysten av kommunen er hele 24 000 kvadratmeter stort. Her fins det gode eksempler på byggekunst, boliger for urbefolkningens adel, og øyas største bevarte gravrøys. I Barranco Hondo de Abajo fins en godt bevart samling med grottehus og et etnografisk museum.  

Nyklassisk kirke

Gáldar by har også flere interessante bygninger fra tiden etter den spanske erobringen på 1400-tallet. Mange mener at Santiagokirken, den første som ble bygd i nyklassisk stil er den vakreste på Kanariøyene. Kirken innholder en dåpsfontene fra 1500-tallet, Pila Verde, som ble brukt til å døpe urbefolkningen etter erobringen. I et anneks fins et museum med malerier, skulpturer og sølvgjenstander.

I innergården til det vakre rådhuset står et av Gran Canarias eldste drageblodstre, dokumentert helt tilbake fra 1718. Bytorget, Plaza Grande, har en fin 1800-tallsallé med bartre og laurbærtre. I Antonio Padrón-muséet like ved torget er det en samling malerier fra denne kunstneren, som var blant de fremste kanariske avantgardistene på 1900-tallet.

Fin barskog

Naturen har også sitt å by på i Gáldar kommune. Barskogen Pinos de Gáldar har stor geologisk og botanisk verdi, og byr på en flott utsikt.

Flere strender med bademuligheter fins også. Ved foten av klippen og fyret Punta de Sardina på nordspissen ligger havnen og stranden Puerto de Sardina godt skjermet mot vind. Her ligger det også flere fiskerestauranter. Solnedgangene er til tider spektakulære. Dykkere trives også her, i og med at havbunnen er blant de rikeste i hele Europa.

Keramikk og saueost

Hoya de Pineda er et viktig håndverksentrum der det fremstilles keramikk på tradisjonelt vis. Veving forgår i de indre delene av kommunen. Kanariske kniver med geometriske mønster i horn og metall, kalt naifes, lages også i Galdár. Dessuten er trearbeid vanlig.

På matsiden lages ost av sauemelk hvor det blandes inn en tistelblomst, som gir en spesiell lukt og smak.

 

ANNONSE

Ostefest i Santa María de Guía

30.04.2017 10:00 - 07.05.2017 18:00

GASTRONOMI: Ostefesten Fiesta del Queso starter i Santa María de Guía 22. april og fortsetter i Montaña Alta 7. mai.
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE