ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 05. SEPTEMBER 2015 - SIST ENDRET 26. DESEMBER 2020
San Agustin er et av turistområdene på Gran Canaria hvor det fins mange permanentboende og ferieboliger. Foto: Anders Gundersen

Boligeiere har startet nettside for å forsvare seg mot lovendringer

Leilighetseiere, investorer, brukere og profesjonelle innen turisme har startet nettsiden alegaciones.com for å forsvare eksistensen av privatboliger i turistområdene Maspalomas, San Agustin, Bahia Feliz og Playa del Inglés på Gran Canaria.

ANNONSE

Bakgrunnen er misnøye med loven om modernisering av turisme og en ny planregulering for kommunen San Bartolome de Tirajana, som er tilpasset denne loven.

Disse mener de er utformet for å hindre en blanding av turistboliger og fastboende.

16 000 mennesker

Gruppen hevder at loven og planreguleringen før eller senere vil presse eiere av privatboliger i disse turistområdene til å selge boligen til en lav pris for å unngå bøter som kan overstige verdien av boligen.

16 000 mennesker er påvirket av justeringer som er gjort i den siste utgaven av moderniseringsloven, som ble vedtatt av den kanariske regjeringen 15. mai i år.

Vil bestemme bruken selv

Loven begrenser blandingen av turistboliger og permanentboliger i turistområder, men mange har kjøpt leiligheter på lovlig vis og bruker disse selv som permanentboliger og ferieboliger.

De ønsker å kunne bruke boligene fritt, og leie dem ut selv når de ønsker.

Startmøte på lørdag

Lørdag 5. september ble det holdt et møte i San Agustin der majoriteten ble enige om å legge inn både felles og individuelle innvendinger mot planreguleringen, som ligger ute på høring nå, skriver avisa Canarias Ahora.

Oppstarten av nettsiden, som blir kalt en teknisk plattform for forsvar av privat eiendom i de nevnte områdene, er første skritt på veien, og det utelukkes ikke at de kan komme til å gå til retten med saken.

Problematisk å få møte med ordføreren

I møtet skal lederen for sameiet i boligblokken Playmar ha fortalt at de flere ganger har bedt om møter med ordføreren i kommunen, Marco Aurelio Perez, for å ta opp problemet, men de skal ikke ha fått noen respons.

Jesús Clavijo, som eier leilighet i Playa del Ingles, skal ha påpekt i møtet at kommunen i 20 år har tillatt registrering av boligkomplekser på tomter som er regulert til turisme.

Dette har de gjort vel vitende om at det ikke fins infrastruktur for fastboende, hverken parker, skoler eller sportsanlegg, som kreves i boligområder.

Får bare 200 euro i leieinntekter

Adela Maria Alamo har angivelig hatt bolig i Playa del Inglés i 40 år, og bruker den som et hjem nummer to. Hun anklager etter sigende turismeoperatører for å prøve å gjøre hva de ønsker med leiligheten.

Etter loven er det kun turismeoperatører som kan drive med utleie for hele boligkomplekset. Alamo får angivelig 200 euro i måneden fra utleie av sin leilighet, mens turistene betaler 50-60 euro per natt.

Nå vil gruppen ha møter med blant andre presidenten for Gran Canarias øyråd, Antonio Morales, presidenten for det regionale parlamentet, Carolina Darias og presidenten for Kanariøyenes regionsregjering, Fernando Clavijo for å legge fram sin sak..

Vi beskriver situasjonen

Canariajournalen publiserer mandag 7. september en artikkel som skal bringe klarhet i den kompliserte situasjonen for de mange nordmenn som eier boliger på sørsiden av på Gran Canaria, eller vurderer å kjøpe bolig på øya.

Vi gir deg svar på hvor mye du selv har lov til å bruke din leilighet, om du har lov til å leie den ut til turister eller som permanentbolig, og hva som kan skje hvis du bryter reglene.

Les også:

3500 underskrifter mot turismelov på Kanariøyene

Hevder at turismelov åpner for utleiegribber på Gran Canaria

Fortsatt frykt og forvirring i boligkonflikten sør på Gran Canaria

Privatdetektiver skal avsløre ulovlig utleie på Gran Canaria

Hevder at 80 turistbygninger på Gran Canaria står utenfor utleiekontroll

Demper frykten for begrenset bruk av boliger i turistsoner

Mogán kommune vil begrense eiernes bruk av turistleiligheter til én måned

Stor uro om bruk og utleie av privatboliger på Gran Canaria

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSER