ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 13. MARS 2014 - SIST ENDRET 14. MARS 2014
Paulino Rivero, Kanariøyenes president, tror på en vekst på mello 0,9 og 1,5 prosent i år. Foto: Hugo Ryvik

Tydelige tegn på bedring i Kanariøyenes økonomi

Kanariøyenes brutto nasjonalprodukt hadde en vekst på 0,7 prosent i perioden oktober til desember sammenlignet med året før. Flere faktorer peker mot ytterligere vekst i år.

Kanariøyenes finansminister, Javier González Ortiz, presenterte i dag tall fra det statistiske byrået Istac som viser at Kanariøyene kan være på vei ut av den økonomiske krisen.

Trenden peker fortsatt oppover, og det er tydelige tegn på en forbedring, hevder Gonzales i en pressemelding.

Veksten fortsetter i år

Hittil i år har økonomien vokst med 0,8 prosent, ifølge Gonzales. I 2013 var det imidlertid en nedgang på 0,7 prosent – veksten kom først i årets to siste kvartaler.

Spania totalt fikk en nedgang på 1,2 prosent i fjor.

Gonzales hevder at økonomien på Kanariøyene vil fortsette å styrke seg utover i 2014, og konsolideres i 2015.

Nye arbeidsplasser

Han peker også på at nye arbeidsplasser er i ferd med å bli skapt, og at arbeidsledigheten har begynt å falle, selv om den fortsatt ligger på rundt 33 prosent.

Programmer er satt i gang for å lære opp kanariere til jobber i turistsektoren, noe som peker mot at flere kanariere etter hvert kan komme ut i jobb i turismen.

Størst vekst i primærsektoren

Det var imidlertid ikke servicesektoren som sto for den største veksten i fjorårets siste kvartal, selv om turismen hadde en fabelaktig periode.  Servicesektoren økte med 1,6 prosent.

Den største veksten kom i primærsektoren, som økte med 3,6 prosent.

Industrien gikk tilbake med 1,1 prosent og byggebransjen med 5,3 prosent, men begge disse sektorene viser tegn til utflating i fallkurvene.

Venter vekst på minst 0,9 prosent

Kanariøyenes president, Paulino Rivero, skriver i sin blogg at han venter en vekst på mellom 0,9 og 1,5 prosent i år.

Det er flere tegn på at Kanariøyene er på vei ut av krisen:

  • 2013 var et rekordår for turismen med 12,1 millioner turister. Hittil i år har turismen økt med over ti prosent i forhold til i fjor.
  • Byggebransjen, som har hatt en katastrofal nedgang i krisetidene, kan se fram mot betydelig bedre tider på grunn av at en ny lov om modernisering av turistanlegg er satt ut i livet. 222 avtaler om renovering av turistanlegg er inngått hittil, og en finansieringspott på 1800 millioner euro er på plass.
  • Bilsalget er også en tydelig indikator på hvor bra økonomien går. På Kanariøyene har bilsalget økt sterkt både i januar og februar. Februartallene fra instituttet for automobilstudier viser en vekst på 22 prosent.
  • Boligsalget økte på Kanariøyene i 2013. Kanariøyene var den eneste regionen i Spania som haddde en økning.
  • Varesalget økte med 3,4 prosent på Kanariøyene i januar, den største økningen av alle de spanske regionene, ifølge det statistiske instituttet INE. 

Kanariøyenes gjeld økte i fjorårets fjerde kvartal, og lå ved inngangen til 2014 på 5281 millioner euro.

Det utgjør 13,2 prosent av brutto nasjonalprodukt, hvilket plasserer Kanariøyene på tredje plass i Spania av de minst gjeldsbelastede regionene i forhold til bnp.

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSER